Szép új világ

"Szép új világ" címen Huxley írt 1931-ben egy híres regényt. Nagyon leegyszerűsítve a történetet: a távoli jövőben a hatalmas fejlődés következtében megváltozik az emberi társadalom: az emberiség gondtalan, egészséges és technológiailag fejlett. Nincs többé szegénység, mindenki folyamatosan boldog. (A hátrányokat most nem részletezem, tessék elolvasni a regényt.) Ez a regény persze egy utópia, de a napokban olyan érzésem támadt, hogy itt Magyaroszágon is egy "szép új világ" van kialakulóban.

 

Pesterzsébeten  a választók 42%-a szavazott a Fideszre, 37%-a az MSZP-re, de az országgyűlés 2/3-os fideszes többsége a maguk javára módosította a választási rendszert, így a kis különbségből aránytalan különbség alakult ki: a helyi képviselő-testületben 9 fideszes (56%) és csak 5 MSZP-s képviselő (31%) foglal helyet. Tehát 42%-nyi szavazatból 56%-os többség lett, a 37%-nyi szavazatból 31%-kos testületi részvételt juttattak az MSZP-nek. Értik: 5% szavazatkülönbségéből 25%-os mandátumkülönbség! Ügyes! (de sem sportszerűnek, sem demokratikusnak nem nevezném).

 

Egyébként: a XX. kerületben a választásra jogosultak 39,2%-a szavazott érvényesen, ennek 42,4%-a válaszotta a Fideszt, tehát az úgynevezett felhatalmazást a jogosultak 16,6%-ától kapta a "győztes" párt.

 

Nos, itt a lehetőség, hogy valóra váljanak az ígéretek, mind országos, mind fővárosi, mind kerületi szinten. Feszült figyelemmel várjuk - és drukkolunk is nekik, hogy sikerüljön. Hiszen, ha nem sikerül végrehajtani, amit évek óta ígérnek, akkor az sajnos minden embert sújt, nem csak a Fideszre szavazókat.

 

Mi, MSZP-s képviselők, döntéseinkben csakis Pesterzsébet érdekét fogjuk szem előtt tartani.

 

Nemes László