A Fidesz a múlt, a megújult MSZP a jövő

Az MSZP Pesterzsébeti Szervezete mintegy száz fővel képviseltette magát március 9-én, az Arénában, a Magyar Szocialista Párt évértékelőjén. Az ország helyzetét és az MSZP választási programját bemutató rendezvényen a párt vezető politikusai mellett Victor Ponta, Románia miniszterelnöke és Szergej Sztanisev, az Európai Szocialisták Pártjának elnöke is felszólalt.


Az Aréna minden szektora megtelt a tízezres tömeg igencsak meggyőző volt. Csakúgy, mint a hangulat. Szükség is volt már arra, hogy érezzük: együtt vagyunk, egyet akarunk. És az az egy nem más, mint a változás, ami – ha elég sokan igénylik – 2014-ben indulhat el az országban. Persze csak akkor, ha teszünk is érte.


Ennek részleteiről beszéltek a felszólalók, akik sorát Gúr Nándor nyitotta. Az MSZP alelnöke, foglalkoztatáspolitikusa elmondta: nincs gazdasági növekedés, nincsenek új munkahelyek, az emberek kevesebbet keresnek, mint három éve. A családtámogatás rendszerét sikerült úgy átalakítani, hogy a szegénytől elvesz, és annak ad, akinek van. „Magyarország többet és jobbat érdemel”, summázta Gúr Nándor. Erre itt van az MSZP, a demokratikus ellenzék legerősebb pártja, mint az egyetlen esély a változtatásra.


Kunhalmi Ágnes azt ígérte: a szocialisták le fogják állítani azt az oktatáspolitikát, amely kialakította a gazdasági világválság mellé a tudásválságot, amely egy generáció jelentős részétől elvette a tudás és a felemelkedés lehetőségét. A megújult MSZP megteremti annak a lehetőségét, hogy a fiatalok ne csak boldoguljanak, hanem vágyaik országát is fel tudják építeni.


A baloldalnak helye van a nemzet arcán, hiába is próbálják azt eltörölni – kezdte beszédét Tóbiás József. S bár a Fidesz 2010 óta mindent megtesz, hogy az MSZP-t karanténba zárja, az MSZP kijött onnan, s erősebb, mint két éve – folytatta. A jövő Magyarországában nincs 500 ezer nélkülöző gyermek, nincsenek olyan szülők, akik attól rettegnének, hogy gyermekeik elhagyják az országot. A jövő Magyarországát 2014-ben kezdhetjük el építeni, közösen.


„A jobboldalnak az a baja, hogy Victor Ponta Románia miniszterelnöke. Nekünk az, hogy Magyarországé pont a Viktor” – ezzel a szóviccel konferálta fel Harangozó Tamás, a rendezvény egyik házigazdája a román kormányfőt.


Ponta beszélt arról, hogy bár a múlt megosztotta a két országot, a jelennek és a jövőnek közösnek kell lennie. A román miniszterelnök szerint a populizmus és a demagógia ugyanis mindkét nemzetnek rossz. Mind a Romániában élő magyarság, mind a Magyarországon élő románság kisebbségi jogait messzemenően tiszteletben kell tartani.


Szergej Sztanisev, az Európai Szocialista Párt Elnöke, volt bolgár miniszterelnök, elmondta: nincs annál veszélyesebb, mint amikor egy populista van hatalmon, aki elmondja, hogy mi kell a népnek. „Orbán Viktor nem érti a demokráciát, számára az kontrollt, irányítást jelent. Jelenleg Orbán Viktor azt hiszi, korlátlan a hatalma, ő és a Fidesz mindent megtehet. De nincs igazuk.” Az Európai Szocialisták Elnöke példaként említette Boriszovot, a bolgár miniszterelnököt, aki hasonlóan vélekedett, és hasonlóan nem teljesítette ígéreteit, melyek következményeként a bolgár nép két hete az utcára vonult és lemondatta.


„Sokan vagyunk, elegünk is van, és elegen is leszünk a kormányváltáshoz” – kezdte beszédét Botka László, Szeged polgármestere, az MSZP Választmánya Elnöke, aki az MSZP politikájának alapjaiként a szabadságot, a szolidaritást és az igazságosságot nevezte. – Ma már a Fidesz a múlt, és az MSZP a jövő. Tanultunk a hibáinkból – mondta Botka László, aki a kormányváltás érdekében szövetséget ajánlott „minden demokratának, baloldalinak, liberálisnak és konzervatívnak”.


Az utolsó felszólaló Mesterházy Attila volt, aki hangsúlyozta: bár a szocialisták nyolcéves kormányzása alatt is történt számtalan hiba és tévedés, összességében még mindig pozitívabb a mérlegük, mint az elmúlt három évé. 2002 és 2010 között nagyobb volt a létbiztonság, megduplázódott az átlagbér, nőtt a családi pótlék összege, 10 százalékkal csökkent a jövedelmi különbség a gazdagok és a szegények között, újraindult a Fidesz által korábban leállított nyugdíjkorrekciós program, csökkent az élelmiszerek áfája, 50 százalékkal nőtt a közalkalmazottak bére, és erős volt a jogállamiság.


A Fidesz nem teljesítette választási ígéreteit, illetve azok közül csak egy igaz: „Rosszabbul élünk, mint négy éve.” Mesterházy Attila szerint „Nem az ország teljesít rosszabbul, hanem a Fidesz-kormány. Még a saját ígéreteikhez mérten is. Hazudtak önöknek. Nem reggel, délben meg este, hanem folyamatosan”.


Az MSZP programját ismertetve elmondta: a szocialista párt nem követi el azt a hibát, hogy hamis, felelőtlen kampányígéreteket tesz, de azt vállalja, hogy az emberek évről évre jobban fognak majd élni.


Erős demokrácia, felelős gazdaságpolitika és igazságos társadalompolitika – ismertette Mesterházy Attila az MSZP választási programjának három alappillérét. Hogy ez mit is takar? Erős jogállamot, új alkotmányt, független igazságszolgáltatást, erős civil szervezeteket és sajtót, erős önkormányzatokat. A gazdasági növekedés beindítását, munkahelyteremtést, esélyteremtő oktatáspolitikát, a tankötelezettség felső korhatárának 16-ról 18 évre emelését, új Munka Törvénykönyvét, valamint az egészségügy és az idősek helyzetének jobbítását.