Az MSZP népszavazást kezdeményezett

A jogbiztonságot, a jogállam létét ássa alá – többek között – a Fidesz visszamenőleges hatályú törvénykezési gyakorlata, ezért ma népszavazási kezdeményezést nyújtottam be hitelesítésre az Országos Választási Bizottsághoz.


A jobboldali kormány az elmúlt több mint egy évben számos olyan törvényt alkotott és léptetett életbe az MSZP tiltakozása ellenére valamint a társadalmi párbeszéd, a széleskörű egyeztetés és a demokratikus működési elvek mellőzésével, amely súlyos sérelmeket és károkat okozva hátrányosan érintette a társadalom jelentős részét. A Magyar Szocialista Párt elfogadhatatlannak tartja ennek a jogalkotási gyakorlatnak a fenntartását, ezért minden lehetséges eszközt felhasználva igyekszik megakadályozni a sokaknak jogbizonytalanságot okozó törvénykezést.A visszamenőleges hatályú törvénykezési tilalmat a Fidesz-KDNP pártszövetség az MSZP indítványa ellenére a 2010. november 16-án elfogadott alkotmánymódosításakor nem volt hajlandó az Alkotmányban rögzíteni. Nem tartalmazza ezt a kötelezettséget illetve korlátot Magyarország új alaptörvénye sem.A törvényen alapuló juttatások 98 százalékkal történő megadóztatása, a befizetett magán-nyugdíjpénztári tagdíjak államosítása, a korkedvezményes és a korengedményes nyugdíjak átmeneti idő nélküli megszüntetése, a rokkantnyugdíjasok juttatásainak veszélybe kerülése mind-mind olyan lépések, amelyek súlyosan sértik a jogbiztonságot.

A jogalkotás kiszámíthatatlanságára, a jóhiszeműen szerzett és gyakorolt jogok egy tollvonással való elvételére, sőt, ezekben az ügyekben az Alkotmánybíróság eljárásának a kizárására nem elegendő indok a Fidesz által fölényesen és arrogánsan hangoztatott kétharmados többség. A szavazók nem erre adtak felhatalmazást, ezért a népnek, az embereknek közvetlenül kell erről véleményt nyilvánítaniuk, és adott esetben megálljt parancsolni az ilyen gyakorlatnak.

A Fidesz kiszámíthatatlanná teszi az emberek életét, olyan helyzetet teremt, amelyben senki nem tudja, mit hoz a holnap, mert ami eddig törvény volt és szabály, az másnap már nem az. Ilyen körülmények között senki nem tudja életét biztos, kiszámítható alapokra építeni. Az MSZP elkötelezett abban, hogy érvényt szerezzen a jogbiztonságnak, hogy a szűkre szabott keretek között is helyreállítsa a Fidesz által szétvert, de stabilitást jelentő jogrendszert. Mert az MSZP úgy látja, nem normális, ami ebben az országban zajlik.

Ha az állam, a hatalom nem tartja be a demokratikus jogállami alapelveket és szabályokat, akkor a népnek ezt ki kell kényszerítenie.

Az MSZP - nevemmel benyújtott - népszavazási kezdeményezésének kérdése:

Egyetért-e Ön azzal, hogy új jogszabálynak az érintettekre nézve hátrányos rendelkezését a jogszabály hatálybalépését megelőző időszakra vonatkozóan ne lehessen alkalmazni?

Mesterházy Attila,
pártelnök-frakcióvezető