Százmilliós fejlesztés a Dél-pesti Szennyvíztisztítóban

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt Dél-pesti szennyvíztisztító telepén kezelik és tisztítják a dél-pesti kerületekben keletkező jelentős mennyiségű szennyvizet.

 Az FCSM Zrt a közelmúltban többszáz milliós fejlesztést kezdett a telepen. Ennek a fejlesztésnek az eredménye a szennyvízből biogázt előállító berendezés. A biogáz hasznosításával jelentős mennyiségű elektromos áramot termel a telep és így saját energia szükségleteinek mintegy 80 %-át is így fedezi.
A további fejlesztések előtt Önkormányzatunk véleményét is kikéri az FCSM Zrt. Ennek keretében 2007 február 8-án közös bejárást tartott a telepen a Közbiztonsági és Környzetevédelmi, valamint a Városfejlesztési Bizottság. A bejárás során a belépéstől a végső fázisig nyomon követhettük a szennyvíz útját. A látottak alapján elmondható, hogy a telep modern műszaki berendezésekkel, kitűnő esztétikai állapotban lévő eszközökkel végzi munkáját. A kezelt „anyag” jellemzői miatt azonban gyakorta jelentkező probléma a környéken a jellegzetes szaghatás. A jelenlegi műszaki megoldások között három olyan területe van a szennyvíztisztítónak melyek befedését és levegőjének szűrését kérjük. Ezek:
· a beérkező szennyvíz elsődleges szűrését végző medence,
· a konténertároló,
· valamint a kezelés végén keletkező szennyvíziszap rakodási területe.
     Ezeket a kéréseket tolmácsoljuk a cég vezetése felé. Az előzetes tervek alapján ezek a kérések részét képezik a fejlesztés következő fázisának. 
    A tervezett beruházások a Bizottságok kéréseivel összhangban remélhetőleg megszüntetik a korábbi panaszokat.
    A fejleményekről tájékoztatjuk Önöket.

                      Keszthelyi Zoltán, önkormányzati képviselő, a Városfejlesztési Bizottság elnöke