Újabb Kishírek Pesterzsébeten, MSZP szemmel

Újabb kishíreket gyűjtöttünk össze Pesterzsébeten. Remélem, örömet szerzünk vele az érdeklődőknek.

    A Városfejlesztő Kft. több, érdekes történésről adott számot a testületi ülésen. Így az „ Új híd, új városközpont Pesterzsébeten” elnevezésű pályázat értékelésével kapcsolatban benyújtott fellebbezésünknek helyt adtak – több, mint egy éve adtuk be a fellebbezést -- ,de a vizsgálat nem zárult le. A támogatás esetleges ideítéléséről is később lesz döntés.


    A Máltai játszótér üzemeltetésére vonatkozó szerződés – 2011. április 1 és 2011. december 31-e közötti időre – aláírásra került.


    Folyik a pályázattal kapcsolatos, az önkormányzat által vállalt „Nyilvánosság és tájékoztatás biztosítása” (közvélemény kutatás, sajtótájékoztató, intézményvezetői megbeszélés, stb.).


    Erőteljesen folyik a Kis-Duna Hotel és Vendéglő építése a Duna parton. A műszaki ellenőrzés szerint, a folyamatos munkavégzés ellenére a tervekhez képest mintegy egy hónapos késésben van az építkezés.  A teljes beruházás kivitelezési költségéhez képest a jelenlegi műszaki készültség 58,5 %-os.


    Ebben az évben is beszámolt az előző évi munkájukról a Szociális Foglalkoztató. Ezt, (és a többi beszámolót is) az új rend szerint csak bizottságok tárgyalták. Néhány érdekességet gyűjtöttünk ki belőle. Aki a részletekre kíváncsi, az az önkormányzati honlapon elolvashatja a 23 oldalas beszámolót. A Szociális Foglalkoztató négy egységre bontható: a Központ, a Papír részleg, a Vegyes részleg,  a Közhasznú Foglalkoztató.  A Központi részleg a szervezéssel, irányítással foglalkozik.


A Papír részleg önálló telephellyel rendelkezik, külső, vállalt munkákat végeznek el, bedolgozókkal. Sokszorosítanak, nyomtatnak, könyvkötészettel foglalkoznak, stb.


A Vegyes részleg szintén közalkalmazotti vezetőkkel, de bedolgozókkal végzi munkáját. Cél, hogy a bedolgozók lehetőleg bejárjanak és ne otthon dolgozzanak, így mentálisan is segítsenek rajta. Csomagolnak, tűznek, ragasztanak, műanyag elemeket sorjáznak, alkatrészeket szerelnek, stb.


Tavaly a Szociális Foglalkoztató 31 fő közalkalmazotti létszámmal vezette részlegeit, 36 fő bedolgozóval (persze cserélődtek a dolgozók) látták el a vállalt feladatokat. A Közcélú Foglalkoztatásban 622 fővel tudtak szerződést kötni, míg a Közhasznú Foglalkoztatásban 46 főnek a munkáját biztosították.


A Közcélú Foglalkoztatottak zöme az intézményekben dolgozik (228 fő), pl. portás, kertész, ügyviteli munkakörben. De 187 voltak a parkfenntartáson is.


A közmunkaprogramban a bérkifizetés egész évben 221 millió forint volt, ebből 11 millió volt az önrész és 210 millió az elnyert támogatás.


    Ugyancsak beadta szakmai beszámolóját a Magyar Vöröskereszt, amely a Családok Átmeneti Otthonát működteti. Ők 5 intézményt tartanak fenn, melyekben összesen 88 rászoruló anya és gyerekei helyezhetők el, valamint 12 kiléptető lakás található.


    Beszámolt a Gyermekorvosi ügyeletet ellátó cég is. Az ügyelet rendelője a IX. ker. Tűzoltó utca 71 – 75. szám alatt található (metróval a Klinikák megálló). 2010 közepétől látják el a feladatot. Ez alatt több mint 300 beteget láttak el (144 ambuláns, 259 hívásos beteget), közülük 38 gyerek kórházi kezelésre szorult. Idén már most meghaladták a 300 fő ellátását.


    Eljuttatta beszámolóját a Munkaügyi Központ is. Megállapításai szerint a 2010. évben a nyilvántartott munkanélküliek aránya nőtt: 6,3 %-ról 6,7 %-ra. A XX.,XXIII kerület vonatkozásában az álláskeresők száma 2009-ben 5459 fő volt, 2010-ben 6381 fő. Eközben növekedett a munkát találók száma is (1893 főről 2446 főre).


    Költségvetési elszámoló számlánk egyenlege április 18-án: - 66,549 ezer Ft.
Más számlákon összesen 61nillió Ft van.


   A méltányossági ápolási díj megszüntetése kb. 220 személyt érintett a kerületben. Az érintettek részére tájékoztató anyag készült.


    Jogerős bírósági végzések alapján a kilakoltatások április 16-át követően megkezdődnek, jelenleg 3 kilakoltatás időpontját tűzte ki a végrehajtó.


    A „Máltai játszótér és játszóház teljes körű üzemeltetése” című közbeszerzési eljárás szerződését március 31-én. kötöttük meg.


    A „Sportszerek és egyéb eszközök beszerzése (a Stromfeld Ált. Isk. új tornacsarnokába) tárgyú közbeszerzési eljárás szerződését április 11-én megkötöttük.


    Tájékoztatót olvashattak az illetékes bizottságok arról, hogy önkormányzatunk idén sem pályázhat az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő kiegészítő támogatásra.


  Tájékoztatót olvashattunk a Pesterzsébeti Uszoda működéséről. A tavalyi évben ténylegesen 122 millió forinttal támogatta önkormányzatunk az Uszoda működését (ezért is számolt be a cég működéséről).Itt folyik délelőttönként az úszás oktatása és sokan járnak a kerületből is. Hogy mennyien? A tavalyi évben 130.112 fő volt a vendégük. Legkevesebben augusztusban (6.441 fő, a legtöbben októberben (14.312 fő). A látogatottság jelentősen javult a welness részleg megnyitásával. A mindenféle rendezvények és kedvezmények közül kiemelkedik az Erzsébet Kártyához kapcsolódó. Minden kedden és szombaton lehet vele 300 forintért bemenni.


    Az Oktatási Bizottság elfogadta 10 intézmény új Házirendjét és 26 intézmény Szervezeti és Működési Szabályzatát.


    A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Közgyűjteményi Főosztálya megküldte a Pesterzsébeti Múzeum módosított működési engedélyét.


   A József Attila Általános Iskola tanulói a III. Gyermekszem Fesztiválon  öt filmmel indultak. A nemzetközi rendezvényen „A tornász” című alkotás első helyezést ért el. A főszereplő is az iskola tanulója, Kiss Balázs 5. osztályos tanuló, aki az FTC sportolója. Az „ Itt a Farsang” című munkájuk  harmadik helyezést ért el. Gratulálunk az iskola filmszakköre tagjainak.


    Április 5-én megtartották az iskolák számára a hagyományos Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. A győztesek a József Attila Általános Iskola és a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola, melyek a Fővárosi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyen képviselhetik Pesterzsébetet.


    Tájékoztatót kaptak a bizottságok a Fővárosi Önkormányzatnak a XX. kerületben tervezett beruházásairól. Bár a főváros is jelentős megszorításokat tervez, jelentős beruházások folytatódnak, illetve készülnek kerületünkben. A legfontosabbakat itt is bemutatjuk.


Jahn Ferenc Kórház több célra               366 millió forint
         ( klíma javítás, aula felújítás, gépek vásárlása)

Virág Benedek utcai Idősek Otthona           6,5 millió forint 
         ( személylift javítása, tűzjelző központ felújítása)

Benedek Elek Óvoda, Általános Iskola     114 millió forint
          (épületszárny részleges felújítása, szigetelése, épületszárny építése / 3 terem/, berendezések vásárlása /oktatási célú/, stb.

Eötvös Lóránd Szki és Szakiskola                 3 millió forint
          (kisebb javítások)

Erzsébeti Tűzőrség                                         9 millió forint
          (legénységi helyiségek beázás utáni helyreállítása)

Jahn Ferenc Kórház EU-s pályázat               17 millió forint
          (rehabilitációt támogató team létrehozása)

Pesterzsébet  területén:


Folytatódik a Dél-pesti mentesítő Főgyűjtő Csatorna építése. A második éve tartó építkezés közel 3 milliárd forintba kerül (Kispesten és Lőrincen folytatódik).

Folytatódik a Zajvédő fal építése az M 5-ös mellett, a Kossuth Lajos utca és a Határ út között. A második éve tartó építkezés idén kb. 500 millió forintba kerül (összesen közel 1 milliárd).

   A Fővárosi Közgyűlés április 27-i ülésén több döntést hozott Pesterzsébetet érintő kérdésekben
Már évek óta folyik az az alkudozás, amely a Dél-pesti Szennyvíztisztító időnkénti szaghatása miatt kialakult. Csaszny Márton képviselő társunk sok időt szánt a különböző egyeztetésekre, többször éjszaka is ment keresni a bűzforrásokat. Végül, mintegy két éve megkezdődött azoknak a beruházásoknak a tervezései, melyek szükségesnek látszanak. A beruházást sok probléma hátráltatta, pl. Soroksár Önkormányzata rendezési terv készítéséhez kötötte, és igen nehezen fogadták el, de végül most eljutottunk oda, hogy a Fővárosi Közgyűlés tulajdonosi hozzájárulását adta a következő beruházásokhoz:

Biológiai műtárgyak lefedése vízjogi létesítésének engedélyezéséhez tulajdonosi hozzájárulás adása.

700 m2 kigázosító tartály építéséhez szükséges vízjogi létesítésének engedélyezéséhez szükséges hozzájárulás adása.

Rácsszemét konténertároló csarnok építése

„Záportározó műtárgy” bővítésének vízjogi engedélyezéséhez szükséges hozzájárulás adása
 
   Szintén tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés több kórház vezetésére kiírt pályázatot. Az Erzsébeten található Jahn Ferenc Kórház igazgatói pályázatát eredménytelennek nyilvánították, így továbbra is dr. Gerő Gábor maradt az igazgató.

Összeállította: Komoróczy László