Pesterzsébeti Kishírek, 2013. júniusában

Újabb hónap, újabb kishírek. Változatlanul bízunk benne, hogy vannak, akiket érdekelnek ezek a hírek, szűkebb közösségünk történései. Olvassák hát örömmel...
    A Fővárosi Közgyűlés új névre keresztelte a Budapest Főváros Közterület-felügyeletét. Az új neve Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság lesz. Egyúttal bővítik a szervezet feladatkörét is. A közterület-felügyelők mellett a természetvédelmi őröket és egyéb ellenőrzési feladatokat is ellátnak majd.

    Ugyancsak átnevezték a CET-et, a régi Közraktárakat. Új neve a Bálna lesz. Mint a betűszó is mutatja, ez eddig nem az elnevezés, hanem az angol név rövidítése volt, de ebből következett új neve. Az épület remélhetőleg még az idén meg fog nyílni.

    Az önkormányzat kezelésében lévő utak hibája miatt 2 db kárigényt jelentettek be.

  A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság engedélye alapján 97 db óvóhely ilyen minősítésének megszüntetése történt meg, a határozatokat elkészítették.

    Pesterzsébet önkormányzata nagyon sok pert indít, illetve indítanak ellene. Általában tartozások miatt indulnak a perek. Az egyik legérdekesebb perben ítéletet hirdetett a felülvizsgálatot folytató Kúria. Eszerint a Baross- és Topánka utca sarkán lévő három pavilon nem kapott közterület foglalási engedélyt, azokat le kell bontani. További két pavilon ügyében még nincs jogerős döntés.

    A végrehajtási szakaszban lévő ügyek közül egy karhatalmas lakáskiürítés történt meg.

    17 db lakás, helyiségek felújításának előkészítése, felmérése történt meg.

    Az Erdő utcában (János utca – Rákóczi utca között) befejeződött a csatorna felújítása, helyre állították az útpálya burkolatát is.

    Két közparki ivókút épült.

    Jelenleg 1468 működő üzlet és 421 ipari tevékenységet végző vállalkozás van a kerületünkben.

    Költségvetési számláink egyenlege, június 10-én:

Költségvetési számla egyenlege:  182. 990. 000 Ft
Egyéb számla egyenlege:              20. 500. 000 Ft

Lekötések:

Költségvetési számlán:                500 millió
Kötvény számlán:                        240 millió
Bérlakás számlán:                         80 millió
Környezetvédelmi alap:                 30 millió

Hitelünk nincs.

   Az Egészségügyi és Szociális Bizottság tárgyalta meg a Pesterzsébeti Szociális és Gyermekvédelmi Központ tavalyi évről szóló beszámolóját. Immár a harmadik nagy, Pesterzsébet életét meghatározó intézmény beszámolójáról adunk hírt a Kishírekben, mivel ezeket a fideszes többség száműzte a testületi ülésekről. Most szemezgetni fogok a beszámolóból, hiszen a táblázatokkal együtt 91 oldal. Akit részletesebben érdekel, az az Osztályon, vagy az interneten megteheti.
Elsőként a Szociális Szolgáltató Központok bemutatása történt meg. Négy Központ (régen Nyugdíjas házak, nappali szociális szolgáltatók voltak) van, ahol a pesterzsébeti népesség 62 éven felüli részére koncentrálnak. Ez 13 770 fő, a lakosság 20 % (2012. 01. 01.). Hozzájuk tartozik a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás (69 fő), az idősek klubja (199 fő), a házi segítségnyújtás (349 fő), az étkeztetés (970 fő).
Az étkeztetésben aktív korúak is részt vehetnek, munkanélküliek veszik így igénybe. A meleg étel az alacsony jövedelműek számára nyújtja a legnagyobb segítséget.
A házi segítségnyújtás igény szerint, de legfeljebb napi négy órában nyújtott szolgáltatás. Ha valaki ennél nagyobb segítségre szorul, azt a bentlakásos intézményi ellátás igénybevételének a lehetőségéről tájékoztatják. A szolgáltatás bevásárlást, takarítást, mosást, stb jelenthet, ami főleg a nagyon idős emberek résére jelent megoldást. De a személyi higiénia biztosítása (pelenkázás, fürdetés, ágyneműcsere) is kérhető. Ők már napi többszöri segítséget is kérnének, de erre jelenleg nincs lehetőség.
A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás hirtelen rosszullét esetén nyújt segítséget elsősorban szív és érrendszeri betegségben szenvedőknek. Az automata rendszer rosszullét esetén hívja az orvosi segítséget.
Az Idősek Klubjában a nappali szociális ellátást végzik. Az önmagukat részben ellátni tudók maguk mennek el a klubba, ahol kaphatnak étkezést, moshatnak, vasalhatnak, tisztálkodhatnak és nem utolsó sorban, beszélgethetnek egymással. Sok programot is szerveznek nekik.
Gondozóházat is működtetünk. Férőhelye 23 fő, de cserélődnek a gondozottak, így 52 főnek tudtak segíteni. A Gondozóházban 24 órás ápolás, gondozás folyik, orvosi ellátás is van. Igyekeznek nekik elviselhetővé tenni az életet (programok, szolgáltatások, gyógytornász).
Otthonápolási Szolgálat is működik, melyet az OEP finanszíroz. A szolgáltatás a kórházi ágyat kiváltó otthoni ápolást jelenti, havi 400 orvosi vizit biztosításával.
Rehabilitációs eszközök kölcsönzésével is foglalkoznak. A leggyakrabban kölcsönzött eszközök: könyökmankó, WC magasító, kerekesszék, járókeret, kifordítható kádülőke, szoba WC.
A Családsegítő Szolgálat a családok életvitelében, adósságszolgálat teljesítésében, és ezzel összefüggésben ügyintézésben próbál segítséget nyújtani. Rajtuk keresztül lehetett a Hálózat Alapítvány segítségéhez jutni. 2012-ben 20 millió forinthoz jutottak így a pesterzsébetiek. Sajnos ez az összeg 46 %-al kevesebb, mint korábban, mivel kevesebb összeggel támogatták az önkormányzatok és a vállalatok, mint korábban.
Működtetik a legnagyobb gondon segíteni akaró álláskereső klubot.
Ugyancsak működtetik az adományraktárt.

Személyes gondoskodást nyújtó gyermekjóléti ellátások

2012-ben 13 322 gyermek fordult a Gyermekjóléti Központhoz, amely a tavalyi évtől a Hajós Alfréd Iskolában működik. Nagyon magas azon gyerekek száma, akiket valamilyen ok miatt nyilvántartásba kellett venni. Ezért Jelzőrendszert működtetnek, hogy ne kerülje el a figyelmüket egy veszélyeztetett gyerek se. A jelzőrendszer mindazokat magában foglalja, akik a gyerekekkel munkájuk során találkoznak.
Sokat foglalkoznak a veszélyeztetett fiatalokkal: éjféli ping – pong, sétatér klub, de a várandós klub is ide tartozhat.
Működik a Családi Napközi is.
A Gyermekek Átmeneti Otthona a veszélybe került gyerekeket látja el. Innen vagy haza mehetnek, vagy állami gondozásba veszik Őket.
Működik a Helyettes Szülői Hálózat. Az Intézményben folytatott ellenőrzések jelentős hibát nem találtak.

Pesterzsébet Bölcsődéi

A bölcsődék 5 telephelyen működnek, összesen 506 férőhellyel és 131 dolgozóval. Feladataikat a törvények és rendelkezések szerint végzik.

Pesterzsébet Egészségügyi Szolgálata

A felnőtt háziorvosi ellátás 59 607 főt lát el, a rendeléseken 286 000 fő jelent meg, akik közül 94 000 –t szakrendelésre utaltak. Összesen 7 telephelyen 34 praxis látja el a feladatot.
A gyermek háziorvosi ellátás két telephelyen 11 orvossal folyik. A rendeléseken
40 000 beteg jelent meg. A 11 orvosból 7 nyugdíjas korú. A gyerekeket 20 védőnő is figyelemmel kíséri.
Az ügyeleti ellátást pályázat útján nyerik el a cégek, erről rendszeresen beszámolunk.
A fogorvosi ellátást 9 felnőtt és 6 gyermekorvos látja el.

Tényleg csak szemezgettünk a beszámolóból, néhány érdekességet kiemelve.


Összeállította: Komoróczy László