Pesterzsébeti Kishírek, 2013 áprilisában

Ebben a hónapban is összegyűjtöttük a Pesterzsébeti Kishíreket, és ezúttal több információ jött össze, mint az előző hónapokban. Remélem, hasznos információkat olvashatnak...
    VÉGRE! Megkezdődött a villamospálya felújítása Pesterzsébeten! Sok éve kértük, javasoltuk a BKV-nak, illetve a Fővárosi Közgyűlésnek az egyre balesetveszélyesebb pályák rekonstrukcióját. El is ismerték, hogy szükséges a felújítás, annyira, hogy az utóbbi három évben be is tervezték a következő évi feladatok közé, aztán elmaradt. Május 2-a és június 2-a között zajlanak a munkák (az első napokban valóban nagy erőkkel dolgoznak), reméljük jó minőségben végzik el. Várjuk a folytatást, hiszen a többi pályaszakasz is rossz állapotban van!

    Az Oktatási Bizottság fideszes többsége nem volt hajlandó tárgyalni azt a testületi előterjesztést, amely egy irattár kialakítását engedélyezte a Zrínyi Iskolában, olyan helyen, amit a Benedek Általános Iskola bérel és folytat ott oktatást. Az előterjesztés még csak utalást sem tesz a hogyan továbbra.
Nos, az Oktatási Bizottság többségi tagjait még csak nem is érdekelte az oktatás egy szeletének a helyzete. Alpolgármesteri intésre egyszerre emelték nemre a kezüket. Szégyen. Nem az irattárral van baj, az is kell. De hogy a saját szakmánk helyzetével ne foglalkozzunk közben...

    A „Gyorsszolgálat” tárgyában kiírt hirdetmény közzététele nélküli tárgyalálos közbeszerzési eljárás ajánlatait március 25-én bontották fel, a nyertes ajánlattevővel április 15-én kötöttek szerződést. A nyertes feladata a váratlan hibák elhárítása az önkormányzati intézményekben.

    Két lakást bérlője önként visszaadott az önkormányzatnak, még a kiürítés előtt.

   A bírósági eljárások közül kettőt szintén megnyert az önkormányzat, a többi folytatódik, új tárgyalási napot jelölt ki a bíróság.

   Április 9-én helyszínen ellenőrizték a „Legyünk együtt és tegyük együtt” című pályázat fenntartását, működését. Megnézték a „Hársfa Játszóteret”, ellenőrizték a programban foglaltak meglétét.

  Ugyancsak ellenőrzést végzett a Magyar Államkincstár a Humán Szolgáltatások Intézményében, a 2013. évi normatíva igénylést nézték meg.

   Költségvetésünk állása, április 15-én:

Költségvetési számlánk lekötései: 1 milliárd forint.
Kötvényszámlánk lekötése: 240 millió forint
Bérlakás értékesítési számlánk lekötése: 80 millió forint
Környezetvédelmi alap lekötése: 30 millió forint.
Jelenleg nincs hitelünk.

Költségvetési számla egyenlege: 218 millió forint
Más számláink egyenlege: 8,5 millió forint.


   2013. április 4-én az ESMTK pályán rendezték meg a Kerületi Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt, melyet a Pesterzsébeti Közgazdasági Szakközépiskola és a Gyulai István Általános Iskola nyert meg.

    Folyamatosan kezeli a Szervezési Osztály a Pesterzsébeti Kártyával kapcsolatos feladatokat. Ebben a hónapban 122 db új jogosultnak és 4 db vásárlónak rendeltek új kártyát. 180 db kártyát pedig érvényesítettek.

    A kemény tél után sok a kátyú Erzsébeten is. Ennek egyik következménye, hogy két kárigény érkezett a Hivatalhoz.

  A Nagy Győri István utcában, közvetlenül a Városháza közelében épült egy kerékpártároló. Bár a tárolóra igény mutatkozott, a helye nagyon rosszul lett kiválasztva.

   Felújították a Zamárdi utcai rendelő padlóburkolatát.

    Építészetileg szétválasztották Klebelsberg Központ és a Pesterzsébeti Pedagógiai Intézetet. Így a két intézet zavartalanul működhet a jövőben.

   Nem változtatta meg az óvodai körzetek határait az Oktatási Bizottság. Bár érkezett ilyen irányú kérés a Bizottsághoz, végül az elutasításra került.


   Május 15-ig lehet benyújtani a Pesterzsébet Önkormányzata fenntartásában, illetve működtetésében lévő nevelési, oktatási és kulturális intézmények kerületi szintű, kiemelkedő színvonalú (hagyományos vagy hagyományteremtő) programjainak, kulturális rendezvényeinek támogatására.

    Május 31-ig lehet pályázni a pesterzsébeti székhelyű civil szervezetek 2013.évi programjainak végrehajtásához. Itt is volt vita az ellenzékkel, mert van olyan civil szervezet, amely nem vált szét 1995-ben, a kerület szétváláskor és a székhely Soroksáron van. De Erzsébeten ugyanúgy dolgoznak. Nos nem sikerült egy ilyen egyszerű dolgot elfogadtatni a többséggel... Érdekes, hogy a sport pályázat kiírásakor már elfogadták az elvet...  vajon milyen érdek vagy ellenérdek működött?

    Május 15-e a határideje a sporttámogatási céltartalék felosztására irányuló pályázatnak. A pesterzsébeti székhelyű diák és egyéb sportegyesületek, valamint kiemelkedő eredményt elérő kerületi kötődésű egyéni sportolók támogatására írtuk ki a pályázatot.  Mindhárom pályázatot a június 13-i testületi ülésen fogjuk elbírálni.

    Ismételten elbírált és támogatott az Oktatási Bizottság a Helyi Felsőoktatási Támogatás keretében egy kérelmet, így 50.000 forintot biztosítottunk a kérelmező továbbtanulására.

   Megtárgyalta és elfogadta az Oktatási Bizottság a Nyitnikék Óvoda nevelési programjának módosítását. A módosulás lényege, hogy az óvoda bevezeti az Angolul Vidáman című nyelvi programot. Az óvodásokkal lényegében egész délelőtt angolul fognak beszélni, így játszva fogják a nyelvet megtanulni (ahogy magyarul is megtanultak). Egész Erzsébetről mehetnek gyerekek ebbe a csoportba, viszont fizetős a szolgáltatás: havi 30.000 forintba fog kerülni.

   2013 márciusában aláírták a „Nevelési intézmények fejlesztése” pályázat szerződését, így megkezdődhet a Nyitnikék Óvoda átépítése (kb.110 millió forint).

    A kerület utcáin és terein megkezdték a vadgesztenyefák permetezését. A tervek szerint május 13-ig fejezik be, de esős időben nem lehet permetezni, így csúszhat a befejezés.

    Budapesten megkezdődött a szúnyogirtás, főleg hajnalban és kora este végzik ezt a hasznos tevékenységet.

    Tájékoztatót adott az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak a XX. kerületi Munkaügyi Kirendeltség. Néhány megállapítást és adatot ismertetünk belőle.

Nehéz országos átlagot mondani, mert annyira változóak a körülmények, nem hasonlíthatóak össze. Budapesten nagyobb a munkahely kínálat, de többen is jelentkeznek egyre – egyre.
Az utóbbi időszakban álláskeresőként akkor vagyunk sikeresek, ha nyitottak és rugalmasak vagyunk, és ha keressük a lehetőségeket, illetve folyamatosan képezzük magunkat.

2010-hez képest 2012-ben 500 fővel növekedett Pesterzsébeten az álláskeresők száma, 6803 főre. A növekedés részbeni oka, hogy megszűnt a Pályakezdők Irodája és ők is a kerületi központokhoz kerültek.
A regisztrált álláskeresők száma is folyamatosan nőtt (2010: 2331, míg 2012: 3054 fő).
A tartós munkanélküliek száma is hasonlóan nőtt 485 főről 700 főre. A tájékoztató megjegyzi, hogy az a tapasztalat, minél régebben van valaki munka nélkül, annál nehezebben talál munkát. A munkáltatók is nehezen alkalmazzák őket, nehezebben azoknál, akik munka közben váltanak.

Érdekes a nemek szerinti statisztika: a nők száma nőtt jobban, szinte a teljes növekményt ők adják. Ennek egyik oka, hogy jelentősen csökkent a könnyű fizikai és az irodai munka. A közszférában folyó leépítés is inkább őket érintette.
Korcsoport szerint a 36 – 50 év közöttiek vannak a legtöbben, 1196-an.
Iskolai végzettség szerint a felsőfokú végzettségűek vannak a legkevesebben (201 fő), míg a szakközépiskolát végzettek vannak a legtöbben (1015 fő), igaz a csak általános iskolát végzettek alig maradnak le (926).

A foglalkoztatást elősegítő képzés az egyik legtámogatottabb támogatási forma volt 2012-ben.

A XX. kerületben a közfoglalkoztatást 4 foglalkoztató kérte, 413 főre. Erre 75 millió forintot költöttek.
2013-ban a tavalyihoz hasonló lehetőségek és célok fogalmazódtak meg a kirendeltség számára.

    Ugyancsak az Egészségügyi és Szociális Bizottságnak számolt be tavalyi munkájáról a Pesterzsébeti Szociális Foglalkoztató.  
A Szociális Foglalkoztató három egységből áll:    Központi Egység
                                                                             Bedolgozói Egység
                                                                             Kertészeti Egység

A Központi Egység koordinálja a foglalkoztatást, előkészíti az Intézmény költségvetését, gazdálkodik. Itt végzik a munkáltatói feladatokat, és tartják a kapcsolatot a felügyeleti szervekkel.
Tavaly 42 millió forintból gazdálkodtak, amiből 29 millió forintot tettek ki a bérköltségek.
Külön számolják a közfoglalkoztatással kapcsolatos bevételeket és kiadásokat, ez 97 millió forintot tett ki. Ebből 71 millió volt a személyi kiadás (59,5 millió volt az állami támogatás).
Ugyancsak külön vezetik a zöldterületek és hulladékkezeléssel kapcsolatos kiadásokat, ez tavaly 111 millió forint volt. Ebből a bérköltség 21 milliót tett ki.
Munkájukat több ízben ellenőrizték külső hivatalok, rendben találták a foglalkoztatást.

2012-ben átlagosan 20 közalkalmazott, 31 bedolgozó, 93 közfoglalkoztatott dolgozott a Szociális Foglalkoztatóban.
Átlagkeresetük a közalkalmazottaknak 150 ezer, a bedolgozók 41 ezer, a közfoglalkoztatottak.

A bedolgozói részleg (nekik a munkát szervezik, amit otthon végeznek el) főleg papír munkát vállalnak: sokszorosítás, kötészet. De nagyon nagy az átfedés a vegyes részleggel, akik különböző befejező munkálatokat végeznek például sorjázás műanyag elemeknél, fóliázás, reklámanyagok tűzése, zacskóba csomagolás, stb.

A közfoglalkoztatás elsősorban a parkfenntartás hosszú távú feladatait látták el. 450 fő átlagosan 79 napot dolgozott.

Hatalmas ütemben növekedett a közérdekű munkára kijelöltek száma. Ők azok, akiket szabálysértés miatt pénzbüntetésre ítéltek, de valami miatt nem fizették ki és le kellett dolgozniuk a büntetést. Azon szabálysértők száma, akik így jártak 474 fő volt, ami 32 %-os növekedést jelent 2011-hez képest.

Részletesen beszámol az anyag a parkfenntartással kapcsolatos munkálatokról: füvesítés, virágültetés, öntözés. Külön foglalkoznak a játszóterek fenntartásával, részletesen a karbantartással.

Nagy gond a település tisztán tartása. 2012-ben 1. 998 m3 hulladék lett összegyűjtve a közterületekről, időnként látványos akcióval (Kiserdő takarítása), máskor heti rendszerességgel takarítva. Több alkalommal tetten értek szabálytalan lerakókat, akik ellen feljelentést tettek.

2012-ben 12 intézményben végeztek szakipari munkát (festést). De ők festették a parkok padjait. Az így végzett munkát mintegy a fele értékben tudták elvégezni, mintha külső vállalkozók végezték volna, megtakarítva kb. 3 millió forintot.

Végül – az összesen 20 oldalnyi beszámoló- az idei terveket sorolja fel röviden.


Összeállította: Komoróczy László