Töröljük el a vasárnapi zárva tartást!

Az MSZP azt javasolja, hogy az iparűzési, a gépjármű- és a személyi jövedelemadó elvont része is kerüljön vissza a kistelepülések önkormányzataihoz, az ott dolgozó közalkalmazottakat pedig külön pótlék segítse. Erről Tóbiás József elnök-frakcióvezető beszélt sajtótájékoztatóján, és érintette a témát mai parlamenti felszólalásában is. Kiemelte, hogy a jövő évi költségvetésről kiszivárgott információk szerint 2016-ban nagyon nehéz helyzetben lesznek a kistelepüléseken élők, vagyis tovább nő majd a társadalmi egyenlőtlenség. Az MSZP azt akarja elérni, hogy az idén már kevesebb forrásból gazdálkodó önkormányzatoknak ismét legyen elég mozgásterük a szociális feszültségek enyhítésére.

Tóbiás József beszélt arról is, a jegybanktörvény napirenden lévő módosítása világossá tette számukra, hogy abban tehermentesíteni akarják Matolcsy Györgyöt, a Magyar Nemzeti Bank elnökét a Quaestor ügyben felmerült felügyeleti hiányosságok miatti jogi felelősség alól, és a jövőben is korlátozni akarják az ő ellenőrizhetőségét. „Továbbra is fenntartjuk, hogy e törvényjavaslat alapján Matolcsy György megbukott, és mennie kell” - fogalmazott.

Az üzletek vasárnapi zárva tartásáról az MSZP elnöke elmondta, kizárólag az erről szóló jogszabály eltörlését támogatják, hiszen a kezdetektől mondjuk, hogy a zárva tartás mindenkit zavar: azt is, aki dolgozni szeretne, és azt is, aki vásárolni. „Szüntessék meg a törvényt, mert ha nem, akkor ezt a társadalom fogja előbb-utóbb kikényszeríteni! Hallgassanak a népre, mert mindig a népnek van igaza” – tette hozzá Tóbiás József.

A trafikokban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban Tóbiás József azt kérdezte, a kormánynak az elmúlt időszak rablásai, verései, és most már gyilkossága után mennyi időre van még szüksége ahhoz, hogy beismerje: nem a helyiségek belsejét eltakaró fólia a probléma, hanem a trafikokat létrehozó törvény. De ha erre nem képes a kormánypárti többség – tette hozzá parlamenti felszólalásában a pártelnök -, akkor legalább arról döntsenek ma, hogy le lehessen húzni a be- és kilátást akadályozó matricát a trafikok ajtajáról, kirakatairól. Semmit nem ért el abból a kormány, amit a trafiktörvény elfogadása idején ígért: ugyanúgy működik az illegális dohánykereskedelem, és ugyanúgy dohányoznak a fiatalok. Érdemi segítségre van tehát szükség – tette hozzá az MSZP elnöke.