Sajtótájékoztató:Devizahitelek és Széchenyi terv – 60 nap és 600 milliárd forint

1) Az Orbán-Semjén kormány első 60 napjának gazdasági hatása katasztrofális.
Devizahitelek átértékelési vesztesége júniusra már 590 Mrd. Ft volt a MNB jelentése szerint. Ha ehhez hozzávesszük a májusi átértékelési veszteséget, ami a Kósa-Szíjártó projektnek köszönhetően: 200 Mrd. Ft volt, akkor az OSE-kormány megalakulása óta 800 Mrd. forintot vesztettek a devizahitelesek.
Ez azt jelenti, hogy aki 3éve fölvett 5 M Ft svájci frank hitelt, annak banki adatok szerint pontos törlesztés mellett is 6,5 M. volt az adóssága júniusban, és 50% magasabb a törlesztő részlete, mint induláskor. Azóta ez az összeg még nőtt is! (Forrás: Napi gazdaság)
Ezt adta eddig „a Zembereknek” az OSE-kormány.

 

2) Eközben a bankadó fölött folyik a vita, noha nyilvánvaló, hogy egyetlen bank sem fogja tűrni, hogy emiatt veszteségbe menjen át. (Előrejelzések szerint 6 bank lenne kifejezetten veszteséges).
A bankadót nagyrész a hitelfelvevők és a betétesek fogják megfizetni. Bármi is a propaganda, ezt kívánja a gazdaság logikája. A Költségvetési Tanács szerint a 130 milliárdból 80 milliárdot. Ez is a kispénzűeket sújtja, mint ahogy a 16% egységes adókulcs is őket adóztatja majd, vagyis azokat, akik a minimálbér után eddig nem fizettek adót.
A bankok adója nő, a bankárok adóját viszont a kormány csökkenti, amikor egykulcsos szja-t vezet be.  A kormány „a zembereket” emlegeti, közben hitelfelvevő és a betétes emberek oldaláról a bankárok oldalára állt. A kormány még a bankokkal szemben is a bankárok oldalára állt!

 

3) A piacon a devizahitelezés megszűntével nincs alternatív termék, emiatt nincs akadálya a forinthitelek drágulásának.  A forinthitelek és az euróhitelek díja közötti különbség az elmúlt hónapokban a forint rovására növekedett. Ez a Napi Gazdaság előrejelzése szerint már mutatja, hogy nem lesz akadálya az egyeduralkodóvá váló forinthitelek drágulásának. Egy esetleges jegybanki kamatemelés a forinthiteleket még tovább drágíthatja.

 

4) Költségvetési pozíció a KT szerint 300 Mrd-dal romlott május óta. Ez azt jelenti, hogy ha a kormány nem szórakozott volna a forinttal, - nem lenne szükség sem a bankadóra, sem bármi más megszorításra!

 

5) Az IMF tárgyalások a Gripen ügyhöz hasonlíthatók, amikor Orbán hirtelen döntött mellette, noha mindenki az F-16-os javasolta: nyilvános információk szerint az IMF-el és az EU-val sikeresen folytak a tárgyalások: Varga Mihály erről nyilatkozott is az IMF és az EU távozása előtt egy nappal (pénteken)! Szinte a lezárás előtt mondott a miniszterelnök mindenre nemet, ami korábban elhangzott! Ez a magyar kormány tárgyalóit is meglepetésként érte.
Feltűnő volt, hogy a 29 pontról szólva Az Estében a miniszterelnök többször is egyes szám első személyben beszélt: kidolgoztam a 29 pontot. ami a hatalmi viszonyokat illeti, mindebből mindenki levonhatja a maga következtetését.

 

6) Azt, hogy a gazdaságpolitika kidolgozatlanságát el kell fedni, hogy az önkormányzati választásokig fenn kell tartani a kormányzás látszatát, jól érzékelte a FIDESZ-KDNP. Valószínű ennek köszönhetjük a Széchenyi tervről szóló vitairat megjelenését.
Orbán Viktor miniszterelnök az első Széchényi tervre hivatkozott. Amely szerinte maga volt a tökély. Felpörgette a gazdaságot – mondja. Az első átfogó fejlesztési terv Magyarországon a Széchenyi Terv volt, ezt nem lehet elvitatni a Fidesztől. Ezzel szemben a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) 2002-es jelentése szerint nem is volt terv, miután sem a költségvetési, sem a programozási feltételeknek nem felelt meg. De nemcsak ez volt a baj!

 

- Az első Széchényi terv a pénzek elaprózását vonta maga után.

 

- Képtelenek voltak betartani a szerződéskötésekre vonatkozó határidőket. A döntést követő harminc nap helyett az átlag 164 nap volt 2001-ben, 2002-ban pedig 104 nap amikor a pályázók hozzájutottak a pénzhez.

 

- A szubjektív megítélés jóval tágabb teret kapott, mint az NFT és főleg az ÚMFT esetében, ahol szigorú pontozásos rendszerben bírálták és bírálják el a pályázatokat.

 

- A pályázati pénzek elosztása finoman szólva is lejtett az akkoriban kormánypárti politikusok által vezetett települések felé. A százalékos arány 47-18 volt a Fidesz javára. A maradék 35 százalékot független irányítású települések kapták.

 

- Soha vissza nem térítendő hiteleket is osztogattak a terv keretében, ezt azóta is emlegeti a közgazdász-szakma, mondani sem kell, nem pozitív példaként…

 

7) A kereken 200 oldalas dokumentum általánosságok sorozata. Megjegyzendő, hogy a kormány által hivatkozott szakértő szerzők jó része nem tud róla, hogy részt vett volna a vitairat megírásában. A szándék, hogy a ciklus végéig összesen 1000 milliárd forintot biztosítsanak erre a célra az összevont forrásokból, már ha rendelkezésre állnak és az Európai Unió azt a rendelkezésünkre bocsájtja.

 

8) Orbán Viktor miniszterelnök az idei csatát elvesztette. Ország-világ színe előtt kellett megígérnie, hogy kormánya tartja magát elődje programjához. Az EU eddig még a jövő évre vonatkozó lazítási igényt is elutasította. Mindazonáltal az elválás az IMF-től nemhogy nagyobb mozgásteret adna, hanem csökkenti azt, azzal, hogy a pénzügyi védőháló nélkül még a korábbinál is nagyobb fiskális fegyelmet követel. Nagyobb kamatfelárat és nagyobb kölcsönöket. Miközben lett volna értelme annak, hogy az EU-on belüli mozgásokat kihasználva minél több előnyt szerezzen Magyarország, akár növelve a még elfogadható határig a hiányt is a növekedés érdekében, amit az MSZP támogatot volna. Sajnos ennek az esélyét rontotta el Orbán Viktor miniszterelnök és ezzel százmilliárdokban kifejezett kárt okozva Magyarországnak.

 

9) Azzal kezdtem, hogy 60 nap 600+200 milliárd adósság a családoknak. Hozzá tartozik az is, hogy 60 nap alatt az országkockázatot kifejező felár 2-ről 3,5%-ra nőtt, a forintban kibocsájtott állampapírok hozamszintje kibocsátásról kibocsátásra emelkedett. Vagyis többet fizetünk az adósságért. A forint az euróval szemben közel 8%-al gyengült. A pénzügyi mozgástér szűkülésével, amit az Orbán-Semjén kormányidézett elő, a FIDESZ-KDNP által ígért gazdaságpolitikai fordulat is elmaradt. Bekövetkezett egy másik fordulat: a Bajnai-kormány által megteremtett esélyt játszotta el az Orbán-Semjén kormány.