Korrupt energiapolitika, fedezet nélküli gázárcsökkentés!

A kormány energiapolitikáját a legkevésbé sem a szakmai vagy nemzeti, sokkal inkább a korrupciós és hatalmi érdekek motiválják. Ez volt az oka annak, hogy Holoda Attila energetikai helyettes államtitkár alig három hónap után lemondott – nyilatkozta maga a szakember az ATV Szabad szemmel című műsorában március 3-án. Erről az interjúról számolunk most be.

Március elején derült fény arra, hogy miért mondott el pusztán három hónap után tavaly december elején Holoda Attila. A volt helyettes államtitkár most nyilvánosságra hozta: már kinevezése elején gyanús volt neki, hogy ha bármiféle szabályozót akart kialakítani, akár a gáz-, akár a távhőárral, mindig jött a visszajelzés, hogy ez az irány nem jó. A szakember bírálta a kormány energia stratégiáját is, amelynek cselekvési tervében, feltehetően szintén bizonyos érdekkörök hatására, nincsenek konkrétumok, nincsenek számon kérhető, konkrét felelősök.


Holoda Attila az E.ON gáz üzletágának megvásárlását drágának, feleslegesnek és kockázatosnak tartja. Mint mondta, mindaz, amit a kormány erre a célra költ, az államnak, az adófizetőknek okoz kárt, s ezt a pénzt másra, például az energetikában szociális rendszerek kialakítására lehetne költeni. Ráadásul nem kevés pénzről van szó: csak a vételár 875 millió euró, ezen felül évente több száz millió forintot, sőt, milliárdos összeget költ majd a kormány a rendszer működtetésére, fenntartására. Ez utóbbi költségek pedig szintén korrupciós célokra fordítódnak, hiszen ilyen-olyan közbeszerzéseken költik majd el.


Az egységes 10 százalékos gázárcsökkenésről így nyilatkozott: ő már ősszel javasolta, hogy ha bizonyos fogyasztói rétegnek megemelték volna a gázárat, lehetőség lett volna a mostaninál jóval nagyobb mértékű csökkentést elérni az igazán alacsony fogyasztású rétegnek. A mostani, egységes csökkentéssel ugyanis igazán csak a sokat fogyasztók, azaz a gazdagok járnak jól.


A rezsicsökkentéssel a másik nagy probléma az, hogy nem volt meg rá a fedezet. Holoda Attila a döntést választási intézkedésnek nevezte, hiszen mindenféle számítás nélkül csökkent az ár. A rendszer valójában 3%-nyi csökkentést bírna ki, ami azt is jelenti, hogy a maradék 7%-ot az energetikai szolgáltatókra terhelik, amelyek természetesen tovább terhelik a közületi fogyasztókra. Rajtuk keresztül kerül majd vissza a lakossághoz az emelés, ami nem feltétlenül a gáz árában, hanem bármi másban fog megmutatkozni.


Holoda Attila elmondta: a miniszterelnöknek, vagy a kormányban valakinek, valakiknek az a fikciójuk, hogy az energetikai szolgáltatóknál sok pénz van. Az energetikai valóban jól jövedelmező üzletág, de egyet látni kell: ezek a vállalatok multinacionális cégek. Ami azt is jelenti, hogy ha nem találják meg számításukat, tovább állnak Magyarországról. Akkor pedig megint állami tulajdonba kerülnének a cégek, ez pedig ismét ellátási problémákhoz vezetne. Hiszen azt nem szabad elfelejteni, a privatizációk után a külföldi tulajdonosok rengeteg pénzt fektettek a rendszerek fejlesztésébe. Mindezért cserébe pedig, teljesen jogosan, eredményt várnak el.