A kormány védje meg a magyarok érdekeit és az Európai Unió határait


A kormány felelőssége, hogy védje meg a magyar állampolgárok jogait, idehaza és az Európai Unió más országaiban is. A kormány felelőssége, hogy a magyar állampolgárok továbbra is szabadon dönthessenek arról: itt élnek-e, ahol születtek, vagy valahol máshol az Unión belül. Ez csak úgy érhető el, ha a magyar polgárok európai polgárok maradnak, és megmarad minden ezzel járó jogosítványuk. A kormány – az európai szervezetekkel együttműködve – biztosítsa, hogy a magyar határok az Európai Unió határai maradjanak, és erre garanciát is kell szereznie.


A Magyar Szocialista Párt azt várja el a kormánytól, hogy Magyarországot, a magyar embereket minden eszközzel védje meg. De ugyanennyire fontos az is, hogy a magyarok továbbra is szabadon utazhassanak, és dolgozhassanak az Európai Unión belül.

 

Az európai határok védelméről egyeztetni kell az Európai Unióval. Az biztos, hogy a 175 kilométer hosszú és 4 méter magas szögesdrót nem jó eszköz, nem jó megoldás, és ezt elutasítjuk. Európában nem felépíteni kell a kerítéseket, hanem lebontani.


Ha elhangzik az a kérdés, hogy a szögesdrót helyett mit javaslunk: Többször elmondtuk az elmúlt hetekben, hogy a határvédelmi és a rendvédelmi szervezetek működéséhez nincs elég pénz, sem az idei, sem a jövő évi költségvetésben. A kormány csak annyit tett az ügyben, hogy vitanapot szervezett és gyűlöletkampányt folytatott, miközben cselekedhetett volna, akár egyeztethetett volna a szakmai szervezetekkel és az ellenzéki pártokkal. Egyébként rengeteg olyan modern eszköz van ma már, amellyel a zöldhatárt meg lehetne védeni.

 

Tóbiás József