Egy nő a városért

A Magyar Szocialista Párt Budapesti  Elnöksége  a  Budapesti Nőtagozat javaslatára alapította a „Nők a városért” kitüntetést, amelyet a városért aktívan dolgozó  nők kaphatnak meg, stílszerűen a Nemzetközi Nőnapon. Idén újra büszkélkedhetünk pesterzsébeti kitüntetettel, ugyanis Róth Lívia is megkapta az elismerést.

Ezer szállal kötődik Pesterzsébethez Róth Lívia, hiszen születése óta itt él, a Kossuth Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd kerületünkben is dolgozott négy évtizeden keresztül, egészen 2011 végéig.


– Húsz évig voltam körzeti védőnő, majd 1992-ben megnyertem a pályázatot a vezető védőnői pozícióra, amit szintén kis híján 20 évig töltöttem be – mesél pályafutásáról.


Róth Lívia megalakulása óta tagja a Magyar Szocialista Pártnak, alapító tagja az MSZP XX. kerületi szervezetének. A mai napig tagja az MSZP egészségügyi tagozatának, itt, Erzsébeten pedig évtizedek óta az egészségpolitikát igyekszik támogatni tudásával.


Magánéletéről elárulja: – Örülök, hogy éltem a lehetőséggel, és négy évtized munka után nyugdíjba mentem. Ugyanakkor azt is tudtam, hogy az aktív élet után a hirtelen rám szakadó időt ki kell töltenem. Tíz évvel ezelőtt újra előjött a művészi vénám, amit a sikertelen képzőművészeti főiskolára való felvételi után elnyomtam magamban. Egy szerencsés véletlennek köszönhetően találkoztam egy szobrászművésszel, és megismerkedtem az agyaggal. Azóta hetente egyszer agyagozom, szobraim főként a nőiségről, az anyaságról szólnak.


Lívia emellett hetente kétszer gerinctornára jár, s gőzerővel unokázik. Flórián öt éves, s rendszeres vendége nagyszüleinek. Mostantól pedig számítani lehet arra, hogy gyakrabban megfordul náluk, hiszen januárban megszületett a kistestvére, Adorján, „Livi mama” pedig a közelben lakik, s nagy segítséget jelent az unokák körüli teendőkben.