Országgyűlés

Trafiktörvény, az MVM szponzorációs tevékenysége, a vasárnapi zárva tartás, a honvédelmi dolgozók megtakarítása, az ápolók juttatásai. Ülésezett a parlament.

Orbán Viktor nézzen szembe démonaival!

Harangozó Tamás az április végi kaposvári trafikos gyilkosság kapcsán bírálta a trafiktörvényt. A politikus szerint a trafikok elosztása fideszes pártszempontok alapján, korrupt módon történt, közben nem szorult vissza a fiatalkorúak dohányzása, a cigarettacsempészés virágkorát éri, az adóbevételek csökkennek, és soha nem látott bűnözési hullám indult el. Úgy fogalmazott, "ez a trafikkoncesszió nem szólt másról, minthogy Lázár János darabra és kilóra megvegye a Fidesz helyi vezetőit, kongresszusi küldötteit, hogy előkészítse saját, párton belüli hatalomra jutását". Hozzátette: a kormánypártiak úgy viselkednek, mint "patkányok a süllyedő hajón", ahelyett hogy változtatnának, bedobják a halálbüntetés "ordas gumicsontját". Harangozó Tamás közölte: ahhoz, hogy Orbán Viktor ki tudja alakítani álláspontját, segítenek, letesznek egy tükröt az ülésteremben lévő helyére, hogy szembenézzen "a démonjaival". A tükröt frakciótársa, Heringes Anita tette le.

 
Működő rendőrőrsöt Káposztásmegyerre!

Ki dönt az MVM szponzorációs tevékenységéről?

Varga László az MVM Zrt. mintegy 10 milliárd forintos szponzorációs költségvetésének általa vitatott elemeit sorolta: mintegy 5 milliárd forint került a nemzeti filmalaphoz, további források kormányközeli sportklubokhoz és előadókhoz. Kijelentette: az elmúlt négy évben megtízszereződött a cég reklámköltése, évi 1,5 milliárd forintra. Ki dönt ezekről? - kérdezte.

Miért nem nyithatnak ki a Balaton-parti kereskedelmi üzletek vasárnaponként?

Harangozó Gábor azt firtatta a kormány képviselőjénél, mi az akadálya annak, hogy felmentést adjanak a Balaton-parti területeken működő kiskereskedelmi üzleteknek a vasárnapi zárva tartás kötelezettsége alól? Szerinte ha nem adják meg e felmentést, tönkreteszik a turizmust és az érintett vállalkozásokat.

Mi lesz a nyíregyházi Apáczai iskolával?


Tukacs István a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolája és Alapfokú Művészeti Iskola sorsáról érdeklődött, jelezve, hogy az intézmény diákjai, tanárai és a szülők sem kérnek az állami fenntartásból.

Kormányzati segítséget a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ martfűi dolgozóinak!

Gúr Nándor arra várt választ, hogy milyen kormányzati segítségre számíthatnak Martfűn a Kelet-magyarországi Humán Szolgáltató Központ dolgozói, akik nem kapták meg bérüket. Azt is kérdezte, mikor válik zavarmentessé a házi segítségnyújtás?

Elveszik a püspökladányiaktól az iskolát?


Bangóné Borbély Ildikó azt kérdezte, elveszik-e a püspökladányiaktól az iskolát? Felidézte, hogy az adott épület református egyháznak való átadását a képviselőtestület egyhangúlag elvetette a közelmúltban. Az elmúlt hetekben az önkormányzat és a tantestület újra megerősítette az elutasítást, amelyet 312 szülő szintén elutasított az érintett 327 közül. Figyelembe veszik az önkormányzat, a szülők és a tantestület akaratát? - firtatta.

Mit tesznek a honvédelmi dolgozók megtakarításának visszaszerzéséért?

Harangozó Tamás arról beszélt, hogy a Honvéd Egészségpénztár nem tudta a pénzeket kimenteni a DRB Bank számlájáról. Az MNB szerint az egyenleg visszaállt, de kiderült, a pénzt "eltüntette" a Buda-Cash csődje. Az érintettek nem tőzsdéztek, a kormány által javasolt megtakarítási formát választották - jegyezte meg, hozzátéve: a kabinet tétlenül nézi, hogy a BM és a HM több tízezer dolgozójának eltűnik az egészség-megőrzési célú megtakarítása. Azt kérdezte: kezdeményezik-e a Quaestor-törvény módosítását, hogy az érintettek is hozzájussanak pénzükhöz? Fekete ország, nem álom?

Avagy meddig marad életben a magyar egészségügy?

Korózs Lajos az ápolók demonstrációira hivatkozva úgy értékelt, hogy romokban van a hazai egészségügy. Azt kérdezte, mikor rendezik az ápolók bérezését, mikor lesz fedezet a túlórapénzek kifizetésére és mindenkinek be kell-e perelnie munkahelyét, hogy megkapja jogos juttatását.

Kezdeményezzük az Országgyűlési Őrség parancsnokának bizottsági meghallgatását

Hétfőn nyilvánosságra került, hogy az Országgyűlési Őrség számára 10 millió forint értékben szereztek be elektromos sokkolókat. A beszerzés már csak azért is meglepő, mert az Országgyűlési Őrség parancsnokának néhány héttel ezelőtt tartott bizottsági meghallgatásán szóba sem került ilyen eszközök beszerzésének szükségessége.

Ezért kezdeményezni fogom, hogy az Országgyűlési Őrség parancsnoka a Honvédelmi és rendészeti bizottság soron következő ülésén adjon tájékoztatást a sokkolók beszerzésének körülményeiről, indokairól és a tervezett alkalmazásukról.

Reményeink szerint a felvetődő kérdésekre megnyugtató válaszokat tudnak adni a bizottságnak. Amennyiben nem így történne, akkor a Honvédelmi és rendészeti bizottságnak haladéktalanul meg kell tennie a szükséges lépéseket.

 


Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes
az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke