Idegengyűlölő kampányt folytat a kormány

Az MSZP szerint a 2016-os költségvetés benyújtásával a kormány világossá tette, hogy a bevándorlás ügyében nem tesz mást, mint hogy közpénzen idegengyűlölő kampányt folytat.

 

Harangozó Tamás, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese kedden a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal Budafoki úti épülete előtt  tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kormány egymilliárd forintot költ nemzeti konzultációra, de ennek a töredékét sem fordítja arra, hogy magával a bevándorlás problémájával valamit kezdjen. Ismertetése szerint jövőre a bevándorlási hivatalnak, ha levonják az elvonásokat, 50 millió  forint pluszforrást biztosítanak és 31 ember felvételére lesz  lehetősége. A visszatoloncoltak ügyét is hat munkatárs fogja kezelni - jegyezte meg. Hozzátette: a költségvetés indoklásából az is kiderül, a befogadó állomások bővítésével számolnak, holott Orbán Viktor miniszterelnök "ennek az ellenkezőjét hazudozza" például Debrecenben. Ha valóban a magyar nemzet legnagyobb problémája a bevándorlás és azt ennyi pénzből meg lehet oldani, akkor igen szerencsés ország Magyarország - értékelt Harangozó Tamás. Kitért arra is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter rendészeti bizottsági meghallgatásán nem válaszolt a bevándorlási hivatal támogatását firtató kérdésekre. Ez is arra utal szerinte, hogy a kormány közpénzből gyűlöletkampányt folytat az ügyben.


Bárány Balázs, az MSZP országos elnökségének tagja szerint a kormány el akarja terelni a figyelmet ezzel a kérdéssel a kivándorlásról, amely az ország egyik legnagyobb problémája. Miközben az Orbán-kormány bevándorlással riogat, saját állampolgárait gazdasági kivándorlásra kényszeríti - hangoztatta. Szóvá tette, hogy a Gyere haza, fiatal! programra mindössze 100 millió forintot szánnak, holott ugyanennyibe került "másfél szék" a felcsúti stadionban, a Fradi stadionavató ünnepsége, ennyit fizet a Magyar Labdarúgó Szövetség a Herthának, hogy Dárdai Pál lehessen a magyar szövetségi kapitány egy évig.


A kormány cserbenhagyta a határon túli magyar családokat, inkább egy fantomintézetet támogat A Fidesz-KDNP jövőre kevesebbet ad a határon túli köznevelésre, csökkenti a határon túli egyházi köznevelési intézmények fejlesztésére szánt összeget és megkurtítja a tehetséges fiatal kutatókat segítő Lendület Program támogatását. A legbotrányosabb azonban az, hogy a határon túli magyar családok már három éve kevesebb oktatási-nevelési, valamint tankönyv- és taneszköz-támogatást kapnak: a korábbi egy főre eső 22 400 forintos éves összeg helyett mindössze 17 200 forintot.


Az MSZP-kormányok alatt ilyen nem fordulhatott elő, akkor minden pályázó megkapta az eredeti pályázati összeget. Az erre vonatkozó módosító javaslatomat már az idei, illetve a 2016. évi költségvetési törvényhez is benyújtottam. Felháborítónak tartom, hogy miközben a Fidesz-KDNP spórol a határon túli magyarokon, egy haverjuk fantomintézetébe nem sajnálják a pénzt. A Szász Jenő által vezetett Nemzetstratégiai Kutatóintézet semmilyen tudományos igényű kutatást nem végez, eddigi büdzséjét sem tudta felhasználni. Mégis az egymilliárd forintos éves támogatáson túl az Országgyűlés Nemzeti összetartozás bizottsága keddi ülésén további több százmillió forint támogatást szavazott meg a fantomintézet számára.Kiss László
országgyűlési képviselő