Vagyon köré sereglett bűnözőkről beszélt Gémesi

Megjelent a félelem az önkormányzatokban, ami nem jó, mert ez "bizonyos időkre emlékeztet". Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke szerint az önkormányzati rendszer átalakítása a tanácsrendszer felé halad.

Gödöllő polgármestere, aki évek óta kongatja a vészharangot a helyhatóságok egyre szűkülő lehetőségei miatt, lapunknak arról beszélt, hogy az önkormányzati rendszer átalakításával sérül a települések autonómiája, pedig azokat választott vezetők irányítják. Döntéshozókból mára végrehajtók lettek, megmondják, hogy mire költhetik a pénzt, feladatokat és forrásokat vettek el tőlük, hitelt csak a kormányhivatalok engedélyével vehetnek fel, az önkormányzatokat érintő intézkedésekről viszont nincs érdemi egyeztetés a kormányzattal. Az átalakítások pénzügyi szaldója pedig negatív, a centralizációval jelentős pénzt nem takarított meg az állam.

Gémesi arra figyelmeztetett, hogy idén 30-40 milliárddal kapnak kevesebb támogatást az önkormányzatok állami feladataik ellátására, miközben a kormány újabb feladatokat ró a településekre. Rájuk "tolták" egyebek mellett a szociális ellátás egy részét, az ehhez szükséges forrásokat pedig az önkormányzatoknak kell előteremteniük. Eközben a kormány az utóbbi három évben 30 milliárdot osztott szét nagyjából 50-60 település között, amely "közel van a tűzhöz".

A készülő új önkormányzati törvényről 2013 előtt formális egyeztetés volt, inkább csak tájékoztatták a szövetséget - fogalmazott a MÖSZ elnöke, akinek a véleményére a közszolgálati média nem volt kíváncsi.

Gödöllő polgármestere, aki korábban az MDF második embere volt, március 15-i köszöntőjében is élesen bírálta a kormányt. Egyre mélyülő morális válságról, elképesztő méreteket öltő korrupcióról, a hatalom a rendszerváltozás óta eddig soha nem látott centralizációjáról, a szakemberek politikai pártkatonákra való lecseréléséről, a politika létráján a hatalom és a vagyon köré sereglett bűnözők megjelenéséről, a brókerbotrány során eltűnt száz milliárdokról beszélt, ami a valódi felelősök megnevezése nélkül csak egy része ezeknek a történéseknek. Arra figyelmeztetett: "mindemellett lassan működésképtelen az egészségügy, a közoktatás az államosítás után többe kerül és lassan, de biztosan csúszik lefelé, az egyre nagyobb szociális feszültségeknek már a közbiztonságot veszélyeztető következményei vannak, külpolitikánk soha nem látott mélyrepülésben van".

Gémesi szerint "lassan nincs olyan európai ország, amely komolyan szóba állna velünk, miközben olyan szövetségest is elvesztettünk, mint a lengyelek, akikkel tradicionálisan jó kapcsolatot ápoltunk". Arról is beszélt, hogy a közmédiumok teljes politikai felügyelete a 48-as 12 pontban megfogalmazott sajtószabadságot tiporja sárba. Magyarországnak egy mielőbbi újra építkezést kell megkezdenie elkötelezett, hiteles politika mentén. A kérdés: ráébrednek-e végre az illetékesek ennek szükségességére, illetve van-e, lesz-e ilyen régi, új, vagy régi-új, megújulni képes politikai erő.

Gémesi soha nem rejtette véka alá a véleményét, azt már több korábbi ünnepi beszédben is elmondta. Saját bevallása szerint nem politikai szándék vezette, hanem az, hogy negyedszázada a közéletben szereplő emberként megfogalmazza az aggodalmait. Gémesi ugyanis hisz abban, hogy március 15-én nem lehet úgy szabadságról, demokráciáról, sajtószabadságról beszélni, hogy a jelenről ne szólnának. A nemzeti ünnepen a valóságról beszélt, senki nem tud egyetlen olyan mondatot idézni tőle, ami nem a jelent tükrözi - mondta a Népszavának. A polgármester szerint azoknak kell ezeken a dolgokon elgondolkozni és levonni a tanulságot, akik ezeket elkövették.

Jobbközépen álló emberként bírálta a jobboldali kormányt, de ebben nem lát kivetnivalót. Annál inkább sem, mert ma már a határvonal tisztesség és tisztességtelenség, becsület, vagy becstelenség között húzódik. Az számít, ki hajlandó képviselni a haza érdekeit, szeretni a közösséget és nem csak saját magát. Azért, mert valaki jobboldali, nem hunyhat szemet a dolgok fölött.