Pesterzsébeti Képviselő-testületi ülés, 2013. május 9-én

Ez a testületi ülésünk szokatlan módon kezdődött. Ünnepséget tartottunk, és átadtuk az előző ülésen megítélt kitüntetéseket. Mindezt a Magyar Sport Napja alkalmából. A kitüntetettek névsorát és méltatását egy külön cikkben adtuk közre korábban.

Az ünnepség után a szokásos rend szerint folytatódott az ülés, elsőként a polgármesteri beszámolót hallgathattuk meg.

    Április 25-én, Soroksár Önkormányzatával közösen, a Rendőrség Napja alkalmából Sárkányölő Szent György-díjakat és jutalmakat adtak át a kerületünkben kiemelkedően szolgáló rendőröknek. Erről az ünnepségről is beszámoltunk korábban, gratulálva a kitüntetetteknek.

    100 éves születésnapja alkalmából köszöntötték Fülöp Istvánnét. Mi is jó egészséget kívánunk Neki!

    Május 2-án tartották meg a kerületben „Bölcsődék Napját”.

    Pénzügyi információk, 2013. május 07-én:

Költségvetési számla egyenlege:  37. 813. 000 Ft
Bérlakás számla egyenlege:            5. 486. 000 Ft
Kötvény számla egyenlege:             4. 036. 000 FT

Költségvetési számla lekötése:   800. 000. 000 Ft
Kötvény számla lekötése:           240. 000. 000 Ft
Bérlakás értékesítési számlán:      80. 000. 000 Ft
Környezetvédelmi számlán:          30. 000. 000 Ft

Hitelünk nincs.

    A pesterzsébeti általános iskolákban a beiratkozás rendben lezajlott. A kerületben 756 iskolaköteles gyerek van. A kilenc iskolában 19 elsős osztály indul, ez azonos a tavalyival. A Tátra téri és a Zrínyi Miklós Iskolában egy – egy osztály indul. Az osztálylétszámok 14 – 30 között vannak.

    Az óvodai beiratkozások május 4 – 10 között vannak. Az óvodák 560 üres férőhellyel várják a jelentkezőket. A három évesek kötelező felvételét 2014. szeptember 1-étől kell biztosítani.

    Az egészségügyi ellátásról szóló törvény a gyermekek házi orvosi ügyeletét is az önkormányzatnak kell biztosítani. A beszerzési eljárást követően továbbra is (2013. május 1-től 2014. június 30-ig) az Ambulance Service Kft. végzi az ügyeletet a kerületben. Tőlünk ezért nem kérnek pénzt, azt az állami normatívából látják el.

    Ezt követően testületünk elfogadta a polgármesteri beszámolót.

   A zárt ülésen fellebbezéseket bíráltunk el. Az első mindjárt egy nem mindennapi tárgyú volt. Egy reklám cég közterületet használt, részben illegálisan, majd megszüntette és ki akar vonulni Erzsébetről. De itt is hibáztak, nem szerelték le időben a reklámhordozókat. Emiatt giga bírságot szabott ki rá a Gazdasági Bizottság, ezt fellebbezték meg. Testületünk azonban elutasította azt, mert a többség úgy vélte, hogy jogosan, a szabályoknak megfelelően szabták azt ki. 

    Más, személyi ügyben is volt fellebbezés, de itt is helyben hagyta a testület az eredeti határozatot, mivel az megfelelt az érvényes rendeleteknek.

    Ezt követte a nap legnagyobb botránya. Ahogy rendkívüli kiadásunkban is megírtuk, már a napirendek megszavazásánál feltűnt, hogy az intézményvezetői pályázatok napirendi pontját a másodikról, a végére tették. A Csili és a Múzeum vezetőinek járt le a megbízatása, de újra megpályázták helyüket és még egy pályázó volt a Múzeum vezetői helyére is. Napközben többször is minden látható ok nélkül frakciószünetet tartottak, nyilván ment a vita, mit csináljanak és szemmel láthatóan vártak valamilyen külső jelre, telefonra. Végül este, amikor már nem lehetett húzni az időt, kiderült, hogy mégis lehet. Bánó Miklós javaslatára – aki mindig magára vállalja az ilyen szerepeket – a következő ülésre halasztották a döntést. (Azóta ez az ülés meg lett tartva és mindketten megkapták a megbízást újabb öt évre.)

   Megtartotta szokásos éves tájékoztatóját a XX – XXIII. kerületi Rendőrkapitányság. Az elmúlt évekhez képest jelentősen kisebb lett a beszámoló, amit az előírások változása idézett elő. Lényegesen kevesebb lett ezáltal az átadott információ is. 
Pesterzsébet területe 12,18 km2 területen fekszik, lakossága kb. 69.000 fő. A két kerület együttesen Budapesten a második legnagyobb területű, lakosságát tekintve pedig a nyolcadik.
Bár kerületünkben nagy az átmenő forgalom, 2012-ben nem volt halálos közlekedési baleset és a személyi sérülések száma is csökkent. Fokozott közúti ellenőrzésre 110 alkalommal került sor és ezalatt 11 931 gépjárművet ellenőriztek. 
Fejlesztették a körzeti megbízotti rendszert, a körzeteket az önkormányzati körzetekhez igazították. A lakossági kapcsolatok építéséhez fórumokat, előadásokat tartottak. Rendszeres kapcsolatot tartottak az intézmények igazgatóival, tanáraival. Ellátták az iskola rendőre feladatait is. Szeptemberben kiemelt feladatuk volt az iskolák környékének a felügyelete.
Önkormányzatunk által biztosított forrásokból működtették a térfigyelő rendszert. A kamerákat a továbbiakban is három fő figyeli, nyolc órás váltásban. (Mint arról már hírt adtunk, idén további 15 kamerát szeretnénk telepíteni, a meglévő 33 mellé). Az önkormányzat finanszírozásában, túlórában, gyalogos rendőrjárőr teljesít szolgálatot a kerület frekventált területein (Sétáló utca, Tátra tér környéke).

2012-ben 438 esetben fogtak el valakit a kerületi rendőrök.
Ebből:  Rablás miatt 8 főt, súlyos testi sértés miatt 10 főt, garázdaság miatt 13 főt, betöréses lopás miatt 24 főt, lopás miatt 109 főt, gépjárművel kapcsolatos ügyek miatt 6 főt,  egyéb ügyek miatt 19 főt. Körözés miatt 149 fő, más ügyek miatt kereken 100 fő élvezte a rendőrségi vendéglátást.
A vizsgálatok során 698 főt állítottak elő, ebből bűncselekmény gyanúja miatt 348 főt.
Szabálysértési feljelentést 366 esetben tettek, ebből 266 esetben közlekedési járművezető ellen tették. Büntető feljelentést 1285 esetben tettek.

Érdekesség, hogy kerületünkben 2012-ben 16 társas vállalkozás részére adtak ki működési engedélyt személy és vagyonőrzésre. Személy és vagyonvédelmi igazolványt 438 főnek, magánnyomozói igazolványt 7 személynek adtak. Pirotechnikai eszközöket két cég hasznáé kerületünkben.

Közigazgatási bírságolási eljárás 400 esetben indult és 5. 795. 000 Ft bírság kiszabására került sor. Ez jelentős emelkedés tavaly óta.
A Szabálysértési Osztályra 1828 db feljelentés érkezett, pénzbírságra 1180 főt marasztaltak el.
A szabálysértési végrehajtási ügyek száma 1120.  

2012- ben megközelítőleg 200 esetben indult eljárás családon belüli erőszak miatt.

2012. január 1. és december 31 között összesen 4473 db bűnügy érkezett a Bűnügyi Osztályra. Ebből 4299 db került befejezésre. A kiemelt bűncselekmények (rablás, gépjármű lopás, jármű önkényes elvitele) számában jelentős emelkedés, kb. 30 %-os tapasztalható. Ugyanakkor jelentős számú elfogásról adott számot a beszámoló.
Feltűnően sok volt a tavalyi évben a „nyaklánc – kitépéses” módszerrel elkövetett bűncselekmény.

Pesterzsébeten három emberölés történt.

A tájékoztató végén elemzést készítettek a térfigyelői tevékenységről.

Testületünk megköszönte a Rendőrség munkáját és elfogadta a beszámolót.

    Módosította a testület a Nyitnikék Óvoda alapító okiratát. Erre azért volt szükség, mert a bővítése, felújítása miatt nagyobb lesz a férőhelyszáma, több lett a csoportszoba, stb.

    Év elején belépő kollégánk Trummer Tamás főépítész a Tátra téri piac parkolási gondjairól és megoldási lehetőségeiről készített tájékoztatót. Bár igazán új lehetőséget nem talált, jó összefogása volt a problémának és megoldási lehetőségeknek. Csak a pénz hiányzik, mint mindig...

  Az új Államháztartási törvény tovább módosította az államháztartáson kívülre nyújtott támogatások nyilvántartását, átadásának lehetőségét. Helyi rendeletünket emiatt ismételten módosítanunk kellett. Ezzel összhangba kerültünk az EU rendeletével is.  Ha valaki kérvényez tőlünk támogatást, természetesen kaphat a testület döntése alapján, de ez hosszas és rendkívül szabályozott folyamat. Jellemző, hogy a rendelet maga is 21 oldal.

    Újbuda Önkormányzata valamennyi  önkormányzatát felhívta arra, hogy csatlakozzanak, és alapítsanak „ A magyar nyelvért” díjat. Ezt a díjat testvérvárosainkban a magyar nyelvet legjobban művelő diák kapja, elnevezésére a testvérvárosunk tesz javaslatot (ez azóta megtörtént. Székelykeresztúron Tompa László-díj, Bölönben Bölöni Farkas Sándor-díj lett a neve). A díjjal 100 – 100 ezer forint jár, melyet Pesterzsébet biztosít. Testvérvárosaink köszönettel elfogadták a felajánlásokat.
Az ülésen felmerült, hogy ilyen díjat Pesterzsébeten is lehetne alapítani, de mint előkészítetlen javaslatot a többség elvetette.

  A Budapesti Városvédő Egyesület helyi csoportja azt javasolta a testületnek, hogy két emléktáblát állítsanak Pesterzsébeten. Az egyik a jelenlegi Gaál Imre Galérián fog állni és Suda Jánosnak állít emléket, aki településünk egyik alapítója.
A másik emléktáblát arra a házra tennénk, amelyben Gaál Imre festőművész lakott.
A harmadik emléktáblát Óvári Árpád építész emlékére állították. Költségét a család adta össze és azt már fel is állították egyik épületén, a Kossuth Lajos utcában.
Testületünk elfogadta a javaslatokat.


Összeállította: Komoróczy László