Pesterzsébeti Képviselő-testületi ülés, 2013. december 5-én. Első rész

Ez évi utolsó testületi ülését tartották a Pesterzsébeti képviselők december 5-én. A tendencia nem változott az egész évben tapasztaltakhoz képest: érthetetlen döntések, makacskodás, más véleményt hangoztatók szivatása. Ahogy már egy elő cikkünkben leírtuk, az ülés a polgármesteri beszámoló két (!) órájával kezdődött.

    November hónapban 3 emléktáblát avattunk fel a kerületünkben. Gaál Imrére, Kéthly Annára és a Suda családra emlékeztünk ily módon.

    November 6-án megnyílt az idei Erzsébet Napok rendezvénysorozat. Egy hónapon keresztül zajlanak az események Erzsébeten. Többről is beszámoltunk időközben.

    November 13-án, a Szociális Munka Napján kitüntetéseket és elismeréseket adtak át a kerület vezetői. A kitüntetettekről korábban már beszámoltunk.

    November 14-én felavattuk a Nyitnikék Óvoda új épületrészét. A nyáron pályázati pénzből újítottuk fel és bővítettük az óvodát. Sajnos a használatba vételi engedélyt még nem kapta meg az újonnan épült óvodai szoba, így azt csak az ünnepek után tudják a gyerekek birtokba venni.

   Ugyancsak november 14-én tartotta Pesterzsébet Közgyűlése Díszülését, ahol hagyományosan átadtuk a kerületi kitüntetéseket. A díjazottakról már szintén hírt adtunk korábban.

   Az ülés után tartott hangversenyen köszöntötte polgármester úr Vajda Barnabást, zenei pályafutása 30. évfordulója alkalmából.

   November 11 – 17-e között testvérvárosunkból, Alustából fogadtuk a város vezetőiből és két gyermektánccsoportból álló küldöttségét. Több rendezvényen is felléptek, nagy sikert aratva.

    November 21-én 27db 50 éves, és 2 db 60 éves házassági évfordulóját ünneplő házaspárt köszöntöttek kerületünkben.

    November 30-án a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében rendeztük meg az Adventi Gyertyagyújtást.

    December 2-án 21 kiváló kerületi szakember vehette át az Aranykezű mester elismerést. A díjra a kerületi lakosok tehetnek javaslatot.

    Korábbi ülésünkön csatlakoztunk a Jobb velünk a Világ! 2013 programhoz. A csatlakozási szándéknyilatkozatot december 3-án írták alá a Parlamentben, mely szerint két megváltozott munkaképességű embert foglalkoztatunk a jövőben.

    Önkormányzatunk Díszoklevelet kapott Magyarország Kormányától, az Itthon vagy! Magyarország szeretlek! című programban való részvételért. Mint annak idején megírtuk, kerületünk a Reformkori nap rendezvénnyel vett részt a sorozaton.

    Pénzügyi – számviteli információk.

Számlák egyenlege, 2013. december 2-án:

Költségvetési számla egyenlege:                  271, 317, 000 Ft
Bérlakás értékesítési számla:                            1, 242, 000 Ft
Kötvény számla egyenlege:                                  988, 000 Ft
Állami hozzájárulás számla:                           68, 775, 000 Ft

A számlák lekötései:

Költségvetési számla:                                   500, 000, 000 Ft
Kötvény számla:                                           240, 000, 000 Ft
Bérlakás értékesítési számla:                          97, 000, 000 Ft
Környezetvédelmi alap számla:                      40, 000, 000 Ft
Állami hozzájárulás számla:                         110. 000, 000 Ft
Egyéb helyiségek értékesítési számla:            50, 000, 000 Ft

Hitelünk nincs.

    Az Állami Számvevőszék vizsgálatával kapcsolatban újabb feladatokat hajtott végre a Hivatal. Így elkészítették a Leltározási Szabályzat módosítását, a honlapon elhelyezték a nemzetiségi önkormányzatok költségvetésével kapcsolatos beszámolóit, illetve a közzétételért felelős munkaköri leírását is így módosították. Polgármester úr közbevetette, hogy levelet kaptunk az ÁSZ-tól, amelyben megköszönték az ellenőrzés során tanúsított együttműködést, egyben ismételten felhívták a figyelmet arra, hogy a javaslatok végrehajtását ellenőrizhetik a következő ellenőrzéskor.

    Az év végén a Polgármesteri Hivatal igazgatási szünetet nem tart, de az előző évekhez hasonlóan csökkentett ügyfélfogadással működik.

                     Utolsó munkanap: 2013. december 20. (péntek)
                     Első munkanap:    2013. január 2. (csütörtök) 
        
A csökkentett ügyfélfogadás rendjét az újságban, a honlapon, illetve a Városháza ajtaján kifüggesztve lehet majd megtekinteni.

    Ezt követően a polgármesteri beszámolóhoz csatolt hét határozati javaslatról tárgyaltunk. Rögtön az elején az okozott – jogos – vitát, hogy a hét javaslat teljesen más témakörhöz tartozott. Ugyanakkor egy képviselő csak kétszer három percben szólhat hozzá, így nem tud kérdést, véleményt mondani minden számára érdekes kérdésről. Ismételten javaslat hangzott el arra, hogy külön napirendként tárgyaljuk az előterjesztéseket, melyet a többség elutasított. Nem jól kezdődött a nap, hiszen a többség csak akadékoskodásnak látta a felvetést, míg az ellenzék munkájának akadályozását és jogai szándékos csorbításának értékelte a történteket. El is hangzott már: ha a választásokon fordul a kocka, vajon mit fognak szólni, ha megmaradnak a szabályok, és Ők nem tudják majd végezni feladatukat?

    Az első határozati javaslat arról szólt, hogy a Fővárosi Közgyűlés határozata és a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása alapján vonja vissza a testület 248/2012. számú határozatát. Ez arról szólt, hogy két utcának megváltoztatjuk a nevét (Ábrahám Géza és Pirók Gyula utcák). A lakók azonban tiltakoztak ellene, és most célt értek! Gratulálunk Nekik! A testület elfogadta a javaslatot és visszavonta a névváltoztatási döntését.

    Ezután a Zodony utcai Sportközpont építésével kapcsolatos határozatot módosítottuk – jelentősen. Azért történt ez, mert a megelőző ülésen más döntéseket hoztunk, például a műfüves pályákat mi újítjuk fel (így olcsóbb). Ezért a határozatot átalakítottuk, hogy továbbra is alkalmas legyen pályázat benyújtására. A javaslatot elfogadtuk.

   A Fővárosi Önkormányzat létrehozta a „Rögtön jövök” program keretében Budapest üres üzlethelyiségeit nyilvántartó rendszert. A rendszerhez már nyolc kerület csatlakozott és gyakorlatilag ingyenes hirdetési lehetőséget ad az üres helyiségek kiadására. Más szempontból a vállalkozók a kirakatokat is bérelhetik az üres helyiségből, ezáltal saját magukat is hirdethetik, amíg nem veszi valaki birtokba az üzletet. Testületünk csatlakozott a programhoz.

    Módosította a testület azt a határozatát, amelyben előzetes pénzügyi kötelezettséget vállalt 2014. évi feladatok elvégzésére. Adminisztrációs hiba miatt javítani kellett az útkarbantartás összegét.

    A Pesterzsébeti Múzeum alapító okiratát formai okok miatt kellett módosítani az Államkincstár utasítására.

    Ismételten bebizonyosodott, hogy más rendszer szerint működnek a fideszesek, mint a többi ember. A 2010-es választás előtt az akkori pártok képviselői több dologban is megállapodtak a választás sikeres lebonyolítása és a tisztaság óvása érdekében. Most Komoróczy László javasolta, hogy a testület erősítse meg és rendeljen fedezetet ahhoz a határozathoz, hogy Pesterzsébet területén, 160 helyen állítsanak fel hirdetési táblákat a választások idejére.
A többség végül kétszeri frakciószünet után azzal utasította el a javaslatot, hogy a kormány emeli a jelöltek részére a támogatási összeget (ami alapvető tévedés, a támogatást nem emeli, csak a felhasználható összeget), semmi nem indokolja, hogy Pesterzsébet is támogassa Őket. A szándék nyilvánvaló: minél kevesebb lehetőséget adni az induló jelölteknek a bemutatkozásra. És ezért semmi nem drága, még a kerület kinézete sem...

    A Türr István Képző és Kutató Intézet fogja biztosítani és végrehajtani a közfoglalkoztatottak téli alapkompetencia oktatását. Ehhez helyiségekre van szükségük, melynek bérlésére 1 000 Ft/óra áll rendelkezésre. A kérés arra irányult, hogy ezért az összegért biztosítsunk számukra helyet, melyre felhatalmaztuk a polgármestert. A vita arról szólt, hogy ez az összeg jelentősen kevesebb a szabályzatunkban foglaltaknál, azaz az állam velünk fizetteti ki az oktatás egy részét. Azóta igen botrányos helyzet alakult ki az oktatás körül, döbbenetes színvonalú felmérő lap látott napvilágot. Hihetetlen történet kezd kibontakozni...

     Ezt követően egy újabb érthetetlen döntés született. Kerület szerte hirdetik, hogy a Benkó Dixieland Band december 20-án az Erzsébet templomban mutatja be a Karácsonyi Mise magyar nyelvű változatának ősbemutatóját. Eredetileg a Magyar Televízió felvette volna az előadást egy másik helyszínen, és ebből fizették volna a költségeket, de az utolsó pillanatban az új TV vezetés kihátrált a programból. Hogy ne maradjon el az ősbemutató, és a pesterzsébetieknek továbbra is ingyenes maradjon az előadás, mecénásokat keresnek. Így jutottak el az Önkormányzathoz is, maximum egy millió forintot kérve. Azért maximum, mert tovább kívánták folytatni a gyűjtést. Nos, ezt a kérést utasította el a többség, nem is érthető okból, hiszen a Karácsonyi Mise angol változata (ahogy eredetileg írták) világhírű, gyakran játszott mű. A magyar változat ősbemutatójával Pesterzsébeten jelentős kulturális esemény zajlik, amit érdemes lett volna támogatni.

    Már többször beszámoltunk róla, hogy állami tulajdonban lévő ingatlanokat ajánlottak fel részünkre. Most megszületett a döntés, és 5 db ingatlan átkerül hozzánk, köztük van nagy értékű telek is.


Összeállította: Komoróczy László