Köszönet a kormánynak Pesterzsébetről is

A január 29-i testületi ülés egyik napirendi pontja volt az adósságkonszolidációs megállapodás megkötéséhez szükséges határozatok meghozatala. A napirend végén Földesi Gyula képviselő javaslatára a testületi többség megszavazta, hogy köszönetet mondunk a Kormánynak, mert átvállalta az adósságot, ahogyan azt régebben Sopron, nemrégen Kispest, és még több önkormányzat képviselői is megtették...

Az elmúlt évben ez a vita számtalanszor fel- fellángolt üléseinken. Fideszes képviselők kárhoztatták az elmúlt ciklust a hitel felvétele miatt (miközben persze azt mondták, hogy a belőle épített uszodát helyes volt megépíteni), és dicsőítették a kormányzatot a hitel első részének átvállalásáért.

Az MSZP-sek persze tiltakoztak a ferdítések ellen, hiszen Pesterzsébet nem vett fel több hitelt, mint amit vissza is tudott fizetni. Nem is Pesterzsébet miatt találták ki az adósságkonszolidációt, hanem azok miatt a fideszes vezetésű városok miatt, melyek egyenként is több tízmilliárdot (!!) vettek fel (lásd: Hódmezővásárhely, Debrecen, V. kerület, stb.). Kifizetik helyettük a mindannyiunk pénzéből, adójából. Minél felelőtlenebb volt egy városvezetés, annál jobban járt.


Szó volt folyamatosan a valutaárfolyamról is, emlékeztetve a Szijjártó – Kósa nyilatkozatokra, aminek hatására jelentősen emelkedett a svájci frank és az euró ára és azóta is emelkedik. Amikor átadta a kormányzást a Bajnai kormány 265 Ft volt az euró ára, most 310 Ft. Közben minden félévben megmenti a devizahiteleseket a kormány, de mégsem jutnak egyről a kettőre. Simán az előző vezetésre kívánják fogni a saját maguk okozta problémát, addig mondják míg maguk is elhiszik hazugságukat.


Arról is hosszasan lehetne beszélni, hogy persze átvállalják az adósságot, de a korábbi bevételek jelentős részét is „átvállalják”.

Véleményünk szerint tehát nem jótékonykodik a kormány, amikor átvállalja az adósságot, nem jár neki külön köszönet. A Fidesz országgyűlési képviselőjének javaslata inkább szolgai lélekre vall, egy már túlhaladott kort, a Rákosi kort idézi, amikor még nem is élt. De az iskolában jól megtanulta a leckét, hogy most másolhassa.

Komoróczy László