Hogy mik történnek?

Előzetes a Pesterzsébeti Közgyűlés legutóbbi üléséről:


Régebben is előfordult már, hogy egy ellenzéki javaslatot a kerületi Közgyűlés többségét adó fideszes képviselők leszavaztak, majd néhány ülés után, mint saját javaslatot beterjesztettek és elfogadták, némi módosítással (lásd sport kitüntetés, de volt máskor is ilyen). Ami azonban szeptember 12-én történt, az minden várakozáson túltett.

Talán olvasóink még emlékeznek rá, a júliusi testületi ülésen hangszer vásárlásával és adományozásával támogatta testületünk a  Böjte Csaba atya vezette Dévai Szent Ferenc Alapítvány munkáját. Akkor Komoróczy László elmondta, hogy nincs baj a céllal (meg is szavazta az ellenzék is a javaslatot), de a dévai alapítvány a figyelem középpontjában van, sok támogatást kap (nem érdemtelenül), miközben más, szintén hasonló célokat kitűzők igen nehéz helyzetben vannak. Példaként említette a Kőhalmi Református Egyház Alapítványát, amely az ottani szórvány magyar gyerekekeit fogja össze, és segíti, hogy magyar nyelven tanuljanak szakmát. Ráadásul az elmúlt évtizedben már többször is segítettünk Nekik.

A nyár folyamán sikerült velük felvenni a kapcsolatot, és ennek nyomán küldtek egy a munkájukat, céljaikat bemutató tájékoztatót. Komoróczy László az Oktatási Bizottság ülésén (egy nappal a testületi előtt) tájékoztatta a jelenlévőket: a költségvetés módosításához kiegészítő javaslatot tesz, hogy 200.000 Ft-al támogassuk a Kőhalmi Alapítványt. Kérte és meg is kapta a bizottság támogatását. Az ülést követően az ezzel kapcsolatos dokumentumokat át is adta a jelen levő Alpolgármester Asszonynak.

A meglepetés másnap következett. A módosítás annak rendje és módja szerint bekerült a költségvetési előterjesztéshez. Majd közvetlenül az ülés előtt kiosztottak egy határozati javaslatot a Polgármesteri beszámolóhoz (!), amelyben Földesi Gyula képviselő ugyanezt javasolta. A vitában Komoróczy László meg is jegyezte, hogy az ellenzéki pártokban nem osztanak fegyelmit azért, ha képviselőik egy jó javaslatot támogatnak. Így a költségvetési szavazásnál az eredeti javaslatot vissza kellett vonni.

A jelenség azonban érthetetlen. A benyújtás módja is azt mutatta (egy másik napirendhez benyújtani, csak azért, hogy megelőzze a már meglévő javaslatot), hogy nincs más cél, mint minden ötletet lefölözni. Vajon mi a jó abban, ha a mások javaslatát ellopjuk, és a magunkéként nyújtjuk be? Ha egy ellenzéki javaslatot támogatunk, mert tetszik, jónak találjuk, akkor kirúgnak a FIDESZ-ből? És hol van a Nemzeti Együttműködés Rendszere? Persze tudjuk, hogy nem működik, de ennyire... Hogy mások javaslatait kelljen elvenni? Tényleg azt hiszik, hogy ezt a választók nem látják?


Persze, figyelniük kell. Az Önkormányzat pénzén fenntartott Pesterzsébet című újság Földesinek tulajdonítja a javaslatot, melyhez Komoróczy hozzászólt....


Komoróczy László