Pesterzsébeti nyugdíjas gondolatok 2013 márciusában

Jelenkori történelmünk felülírja önmagát. Március 15-e új értelmet kap hazánk történetében. Nemzeti ünnep helyett az emberi korlátoltság, hozzá nem értés, tragédia - sajnos, ezekről lesz híres-hírhedt az elkövetkező néhány évben ez a jeles nap.
Hát igen, a hó. Az a fránya hó a bűnös, na meg a szél, miért is fújt. Na meg, el ne felejtsem, a fegyelmezetlen, felelőtlen honpolgárok, akik csak úgy szaladgálnak össze-vissza, autózgatnak, ahelyett, hogy otthon ülnének a három napos hétvégén.
Egy igen közeli rokonom 30 évig kamionozott, járta Európa és Ázsia útjait, látott már havat. Nem ekkorát. Norvégiában autózott 3 méteres hófalak között, Irak és Irán hegyei között sem volt leányálom a téli kamion-fuvarozás.
DE! A Hungarocamionnál ősszel feltették a téli gumikat, tavasszal levették. Az osztrákok a legkisebb havazásnál be sem engedték a határon hólánc nélkül.
A mostani katasztrófa – helyzetet az okozta, hogy néhány kamion keresztbe állt az úton. Ez már elég volt ahhoz, hogy negyvenhét autó egymásba rohanjon, tömegszerencsétlenség keletkezzen, kész. Leállt a forgalom, megbénult a fél ország.
Minden további a rossz helyzet-kezelés, hozzá nem értés, bénaság következménye volt.
Melyik kamionnak volt téli gumija? Ma már a kamion-sofőrök vállalkozók, a saját kocsijukat vezetik.  Ha fuvart akarnak, alá kell ígérni a másiknak, olcsón kell elvinni az árut. Nincs pénz téli gumira. Hólánc? Minek? Arról már ne is beszéljünk, hiszen az egész megelőzhető lett volna, ha csak két kamionon ott a hólánc.
Hallott valaki a hófogó rácsokról? Azok hol voltak?  Már beszedték? Ki sem tették? Ezért ki a felelős?
A fontos az, hogy Pintér belügyminiszter úr és Bakondi dandártábornok úr egymás vállát veregetve büszkén kiállt a TV nyilvánossága elé, és – minket teljesen hülyének nézve – gratuláltak egymásnak a kiváló munkáért, amit végeztek.
Nem a tűzoltóknak, akik lyukas csizmában, védőruha nélkül rohantak segíteni, mentették a menthetőt – ó, hát istenem, nincs pénz védőruhára, hiszen milliárdok mentek el az új díszegyenruhára, abban meg csak nem lehet dolgozni!
Vajon kiket fognak kitüntetni ezért a világra szóló blamázsért? Mert kirúgni nem fognak senkit, legfeljebb a portást (ha nincs fideszes rokona). Ugye, mondanom sem kell, hogy más, épeszű országban ………….igen, lemondott volna azonnal minden illetékes , de hát ki meri állítani, hogy ez egy normális ország? Hiszen a Tárki szerint megint nőtt a Fidesz támogatottsága. Hát mi kell nekünk, magyaroknak, hogy tisztán lássunk??
De hát itt volt március 15-e, mégiscsak nemzeti ünnep, a kitüntetések napja, kapjanak az arra érdemesek.
Újabb pofon. Táncsics – díj Szaniszló Ferencnek, az Echo TV munkatársának. Köztünk legyen mondva, én még soha nem hallottam a nevét, lévén nem nézem az Echo TV -t.
Csak a díjosztás után – az óriási közfelháborodás és díjak visszaadása következtében – derült ki, hogy egy „neonáci, fasiszta elmebeteg” (idézet Deutsch Tamástól) kapta a díjat (jó kis ingyen reklám!).
Mit mond erre az illetékes szakminiszter? „Bocsika, nem tudtam, hogy kit és miért tüntettek ki” Hoppá! Azért ez nem semmi!
És elkezdődött a csiki-csuki. Nem tudom visszavonni – Nem adom vissza – Kérem, adja vissza – nem adom vissza – tudja mit? Itt van, egye meg maga is, meg Amerika (??) is a díját!
Miért pont Amerika? Ki gondolja, hogy pont ez az ügy érdekli Amerikát?
Tudják, mi ez? Tragikomédia. Halálra röhögném magam – ha nem lenne az egész tragikus, ha nem rólunk lenne szó, a mi életünkről.
És mit mond erre a nagyonokos Tamás Gáspár Miklós a március 17-én megtartott március 15-i ünnepi beszédében? „Bojkottáljuk a 2014-es választásokat” Bravó Gazsi, nagyon jót mondtál, majd jól elmennek a fidesz-szavazók, és nem két-harmados, hanem négy-negyedes többséggel megnyerik a választást, nyolcmillió magyar meg fülit-farkát behúzva, valahogy kibekkeli a további szabadrablást.

De hogy egy kicsit másról is beszéljek. Képzeljék, Szanyi Tibor mutogatott! Nosza, gyorsan mondjon le, zárják ki, fúj, micsoda viselkedés!
Csak halkan kérdezem: ki hallotta Kósa Lajos mosdatlan, alpári stílusban előadott hozzászólását? Emlékeznek még Zagyva Gyula obszcén megjegyzéseire Osztolykán képviselőasszony felé?  Nekik szabad? Hogy is van ez?

Középiskolásokat békés demonstrációról szekrény-méretű futball-huligánokkal elvitetni, ötvenezer forintra megbüntetni? Hogy is van ez?

És ma hallottam, hogy már készül az ötödik alaptörvény-módosítás.
Semmi sincs kőbe vésve. Ha az ellenzék kitalál valamit, hogy törvényes keretek között tiltakozhasson, AZONNAL törvényt módosítunk.
És ez így fog menni, amíg VÉGET NEM VETÜNK  ennek a tébolynak!

Rajtunk múlik!
 


Budai Juli