Pesterzsébeti nyugdíjas gondolatok, 2012 decemberében

Hazánk történelmében már sokszor játszott döntő szerepet az ifjúság.
Gondoljunk csak a márciusi ifjakra 1848-ban, de 1956-ban már személyesen is – mint igen ifjú középiskolás - részt vettem az eseményekben, legalábbis az elején.
Íme, most is bebizonyosodott, hogy amire mi, a derékhad, az ellenzék nem képes (O.V. meghátrálására gondolok), a fiataloknak sikerült. 
 Egységesen, összefogással, céltudatosan, határozott, bátor fellépéssel sikerült ráébreszteni O.V.-t, hogy nem mindig az van, amit ő akar. Persze, van egy olyan érzésem, hogy egy emblematikus vezéregyéniség nélkül nem ment volna... De – amíg jó a cél – ez nem baj.   Drukkolok nekik.

Nálam egyébként miniszterelnökünk Brüsszelben elhangzott mondatai verték ki a biztosítékot.
„Erős hetünk van. Hétfőn megcsináltuk a költségvetést, szerdán pedig a gáz-, a távfűtés és a villamos áram árcsökkenését, csütörtökön  megoldottuk a minimálbért, és a hét végéig megoldjuk a felsőoktatási reformot is.”
HÚÚÚ!!! És azután a hetedik napon Isten megpihent.

Azonkívül, hogy  ebből a szövegből árad a nagyképűség, pökhendiség, beképzeltség, ráadásul egy szó sem igaz belőle.
Nézzük sorban. Költségvetés?? Ami ezer lukkal van tele? A „mi lesz, ha…” költségvetése?
Nem létező bevételekből nagyon is valós kiadások teljesítése? Alapvető közgazdasági igazságok teljes figyelmen kívül hagyása: nincs munka, nincs adófizetés, nincs állami bevétel.

A gáz- és áramdíj 10 %-os csökkentése úgy hazugság, ahogy van. Az emberek teljes hülyének nézése.
Hát senkinek nem jut eszébe, hogy be akarják vezetni a vezeték-adót?!
Lehet, hogy nem pontosan így hívják, de emlékezzenek: szó volt róla, hogy méterenként 100-120,- Ft lesz egy új adónem, amit persze a szolgáltatóra rónak ki, de pillanatnyi kétségünk se legyen-, át fogják hárítani a fogyasztókra. Itt csökkentenek, ott emelnek – hol is van az a tíz százalék?
Arról már nem is beszélek, hogy számolni - azt végkép nem tudnak.
Lázár János szerint a tíz százalék csökkenés évi 100 ezer forint megtakarítást eredményez egy háztartásban. Igen, ott, ahol az éves közüzemi díj egymillió forint. Önök szerint hány ilyen háztartás van Magyarországon?
Persze, már a kormánypárti Magyar Hírlap szerint is a „százmillió forintos ajándék”, ami 3,8 millió családot érint, családonként átlag 25-30 ezer forint megtakarítást eredményez évente. Hát ez már közelebb jár az igazsághoz.

Haladjunk tovább. Minimálbér-emelés? Kinek? Aki nem dolgozik? A munkahelyek növelése helyett csak azok csökkenésének vagyunk tanúi. Közmunkások? 47 ezerért?  Persze, azt is csak 4 órában, hogy több embert érintsen, tehát 23 500,- ért? Ez nem minimálbér, tehát nem is lesz emelve. Aki nem akar éhen halni, fekete munkát vállal – ha tud – ez sem lesz emelve, és adóbevétel sem lesz belőle.

Felsőoktatási reform? Na, azt jól megoldották. Persze, nem a kormány – azok, akiket érint, akiknek az életével játszanak – a fiatalok. Erre nem számított O.V. Pedig, ha nem szenvedne amnéziában, ha még emlékezne 20-25 évvel ezelőtti önmagára, talán sejthette volna, hogy a gyerekek nem hagyják magukat.
Tandíj? A Gyurcsány-kormány idején ők népszavaztatták le az ennél jóval kisebb mértékű tandíjat, a 300 forintos vizitdíjjal együtt.
Azóta sokat romlott a helyzet. A családoknak nincs pénzük, nőtt a munkanélküliek száma, lenyúlták a nyugdíj-megtakarításokat, - hogy tudnák a szülők kifizetni a horribilis tandíjat?
Elárulom: pl. Skóciában egyáltalán nincs tandíj. Kiküldik az érettségi bizonyítványt és a nyelvvizsga –papírt, és fel van véve a gyerek. Ha hülye, úgyis kibukik az első évben. Ilyen egyszerű. (Személyes tapasztalat)
Diákhitel? Hát ennek a buktatóiról már ne is beszéljünk, röghözkötés, életem végéig fizethetem, stb.
Igaz, van egy kiváló államtitkárunk a művelődés-ügyben, Hofmann Rózsának hívják. Jó volt gimnáziumi iskolaigazgatónak, remekül (?) meg fogja oldani országos szinten is az oktatásügyet.
Én is tudok négy embernek paprikás krumplit főzni, akkor miért ne tudnék ezer embernek?
Csak egy kicsit több krumpli kell hozzá. Az oktatásügyhöz meg pénz.
Ja, hogy az nincs? Hogy is van ez?  A magyar egyetemektől elvesszük, az erdélyi egyetemeknek odaadjuk.? 
Aztán a stadion-építések. Futball nincs, stadionok lesznek, világszínvonalúak Arra is telik.
Csak tudnám, hogy a Stadler-stadiont miért hagyták tönkremenni? Akasztó is van olyan világváros, mint Felcsút.
És még le is csukták őt.  Igaz, ő a saját zsebéből épített stadiont. Lehet, hogy ez volt a baj?
Tudom, nem szép dolog az adócsalás, de a többieket miért nem csukják le?
Aztán a kedvencem, a választási regisztráció. Azonkívül, hogy alkotmányellenes, alapvető állampolgári jogot sért,  azt is bebizonyította Schmuck Andor és kis csapata, hogy fizikailag kivitelezhetetlen. O.V.-t ez nem zavarja.
Ezért mikor és hányan fognak kimenni az utcára?

A vizitdíjról jut eszembe, a hét „sikereiről” beszélve kifelejtette az egészségügyet, pedig az is egy igazi „sikertörténete” dicső kormányunknak.
Ne haragudjanak, nekem a Taigetos jut róla eszembe.
Gyógyíthatatlan rákbetegek nem kapják meg a megfelelő gyógyszert??? 
Évekig várunk a műtétekre?
Hát hol élünk?? Mi ez? Középkor??
Ja, elfelejtettem. Aki meghal, annak nem kell nyugdíj.

Én kérek bocsánatot. Szégyellem magam. Helyettük.

Hát ezért drukkolok a fiataloknak. Talán nekik sikerül, ami nekünk nem megy.
A kormányváltás.Budai Juli