Pesterzsébeti áprilisi nyugdíjas gondolatok

Már megint – vagy még mindig? – Schmitt Pál. Agyonrágott csont, hamarosan emlékezni sem fogunk rá, annyira felejthető, semmi ember volt, mégis, el kell mondanom, ami dühít.
Ahogy mártírt csináltak belőle. Ahogy állva, vastapssal kísérve vonult ki az ülésteremből.
Igaz, a Fidesznek nagyon jól jött a három hónapos huza-vona, a volt köztársasági elnök körül folyó média-vita eltakart sok más, fontosabb ügyet. Addig sem beszéltek-írtak a lényeges, az országot érintő súlyos bajokról!
Aztán egy szép napon megszületett a vizsgálat eredménye, kiderült a tény, ekkor a tisztelt úr
felvetett fejjel, a szemünkbe nézve kijelentette, „nem fogok lemondani, és nem megyek a bíróságra.”
Nem kellett hozzá 24 óra, és szemenköpte önmagát. A parlament üléstermében intézett szózatot az egybegyűltekhez: „lemondok, és feljelentést teszek!” Brávó! És ehhez tapsoltak állva – hősként, áldozatként ünnepelve őt – a Fideszesek. Hát milyen emberek ezek?!
Az már egyenesen a vicc kategóriába tartozott, ahogy az anyukájára hivatkozott – akinek a kedvéért 1992-ben ledoktorált – és megígérte, hogy most, 70 évesen újra le fog doktorálni.
Persze, az egyetem rektorának, az egyetemi tanárnak a döntés meghozatala utáni, azonnali lemondását elfogadták volna – ha a tanítványai nem álltak volna ki mellette.
Sajnos, az ügynek nincs még vége. Ki jön utána?  Azóta már tudjuk, a Fidesz Áder Jánost javasolja – jobb lesz? Gyanítom, hogy a demokrácia szempontjából nem: a Fidesznek mindenáron aláírógép kell.
Miniszterelnökünk kiválóan ki tudja választani a megfelelő embereket maga köré.

Ragyogó elméjű gazdasági miniszterünk újabb aranyköpése: „megyünk az ötkulcsos, élő munkát terhelő adó felé”.
Hogy is van ez? Szerintem az élő munkát terhelő adó az SZJA, amit vérrel-verítékkel, minden szakértői javaslattal szembemenve az egykulcsos, 16 %-os sávban tartanak.
Sőt, O.V. egyik nemrégiben elhangzott beszédéből idézve: „az egykulcsos adórendszer teljes mértékben (!!!!) beváltotta a hozzáfűzött reményeket”.
Namármost: Matolcsy úr – azt hiszem – az áfára gondolt, amit lehet ötkulcsossá tenni, de nem az élőmunkát terheli. Emlékeznek még a söralátéten elférő adóbevallás ígéretére?
Ami a miniszterelnököt illeti, egyik régebbi beszédében arról szólt, hogy a középosztályt és a szegénységben élőket közelíteni kell egymáshoz. Hát ez sikerült neki. Az u.n. középosztály szép lassan, fokozatosan süllyed szegénysorba.
Mostanra már mindenki számára világos, hogy a különadókat - bankokra, multikra, bárkikre vetették ki – áthárítják ránk, fogyasztókra.
A havonta érkező közüzemi számlákon észrevesszük az emelkedést. Már jön a híre a rövidesen bevezetésre kerülő u.n. pénzügyi tranzakciós adónak , ami mindenkit érintene.

Hogy mit szól mindehhez Brüsszel? Nem véletlen, hogy a várva-várt IMF-védőháló csak nem akar létrejönni.
Nem lehet büntetlenül sértegetni azt, akihez segítségért fordulunk.
Pedig O.V. ugyanezt csinálja Esztergommal – az áprilisi normatív támogatást már nem folyósították a városnak. Úgy gondolom, az ügy hátterében az áll, hogy a város lakói nem a miniszterelnök által szívesen látott polgármesterre voksoltak.

És mit szólnak a nyugdíjasokat érintő, tervezett, utazási kedvezmények szigorításához?
Ó, nem vonják meg az ingyenes utazási kedvezményt – nem, nem , szó sincs róla – csak ne tessék csúcsidőben utazni!
Logikus, nem? Mit ugrál az a nyugdíjas? Egész nap ráér, utazzon akkor, amikor más nem akar!
Hogy reggel 8-ra az orvoshoz kell menni? Sajnálom, tessék jegyet venni!
Jó, elmegyek délben a gyerekemhez (unokámhoz, akárhová) de elbeszélgettem az időt, 5 órakor indulnék haza – tessék jegyet venni, vagy tessék este 8 után hazamenni!
Személyi szabadság, személyiségi jogok megsértése? Ugyan kérem, ki beszél erről?

Morgolódok még a CET miatt. A CET az a furcsa formájú, érdekes épületegyüttes a Duna-parton, a Corvinus egyetem előtt, a régi közraktárakból kialakítva, újjáépítve azokat. Több mint egy éve áll készen, üresen, nem adják át, fenntartására nincs pénz...
Kitűnő helyen van, nagyon alkalmas lenne koncerttermeknek, kávéházaknak, kiállítótermeknek, szuvenír-boltoknak. Azt hiszem, az a baj vele, hogy az előző kormány építette (emlékeznek az Erzsébet-téri Gödörre?).
Ezzel szemben most kitalálták, hogy építenek egy Rubik-kockát, szemben vele, a Duna budai oldalán, a Rákóczi híd lábánál, ugyanerre a célra. Arra telik.
Ahogy telik stadionra, futball-klubok támogatására, alaptörvényre, névváltoztatásokra, stb.
És telik – költséget és közvéleményt nem kímélve – a Kossuth-tér átalakítására. Fákat kivágni, szobrokat eltávolítani kényük-kedvük szerint.
És milyen szobrok lesznek helyettük?

Lehet, jobb, hogy még nem tudjuk?


Budai Juli