Nyugdíjas gondolatok Pesterzsébeten, 2013 februárjában

            Ember vigyázz, figyeld meg jól világod, ez volt a múlt, emez a vad jelen.
                És mindig tudd, hogy mit kell tenned érte, hogy más legyen.
                                                                                      / Radnóti Miklós /


Hát igen.  Jó lenne, ha mindenki tudná a tennivalóját a dolgok megváltoztatása érdekében.

Itt van mindjárt Osztolykán Ágnes ügye. A történet bizonyára mindenki által ismert, röviden szólva az LMP-s - egyébként roma származású - képviselőnőnek otromba, primitív, gusztustalan módon „beszóló” jobbikos képviselő (zagyvagyula, megérdemli, hogy kiírjam a nevét), aki ocsmány tette után is nyugodtan ott ül a képviselők soraiban, az ország házában, ahol választott vezetőink intézik sorsunkat.
És a házelnök nem feddi meg, a pártja nem határolódik el tőle (miért is tenné??), minden megy tovább a maga útján, mintha ez rendjén való lenne.
Hiszen Gyöngyösi Márton, a zsidó vallású képviselők listázására felszólító jobbikos képviselő is csak annyi „ejnyét” kapott, hogy nem vehetett részt külföldi delegációban.
De ne aggódjanak: már vége a „büntinek”, jövő héten már utazik Ecuadorba egy IPU-konferenciára – hiszen ő az IPU alelnöke, (persze jó pénzért!) ezt a kinevezést nem vonták meg tőle!
Emlékeznek még Széchenyi nagy mondására? „Minden nemzetnek olyan kormánya van, amilyet megérdemel”.
Valóban ezt érdemeljük?! Ilyen vezetőket?!

Tisztelt Orbán Úr!  Ön tett egy kijelentést, amely szerint: „ebben az országban nem kell egy kisebbségnek sem félnie származása vagy vallása miatt, mi mindenkit megvédünk„
Ki védi meg Osztolykán Ágnest??

Aztán a HÖK-lista. Már éppen kezdtünk örülni, hogy milyen klassz az ifjúság, hogy kiáll az érdekeiért,  okosan, összefogva, határozottan fellép az őket sújtó intézkedések ellen – de hamarosan kiderült, hogy van ám az éremnek egy másik oldala is.
Az egyetemisták egy igen jelentős – fideszes, sőt jobboldali - része ellenük fordult.
Napvilágra került a LISTA.
Bizony, kiderült, hogy évek óta „listázzák „a gólyákat”, az egyetemre bekerült újoncokat.
Nem is akármilyen módon, rasszista, szexista, megalázó megjegyzéseket írnak a nevük mellé. 
Nem titok, hogy a HÖK (Hallgatói Önkormányzat) vezetőinek és tagságának nagy része jobbikos.
Az is tény, hogy a HÖK tetemes összeg felett rendelkezik, (állami juttatás), ők osztják el a hallgatók anyagi támogatására szánt pénzt, a kollégiumi férőhelyeket. A Jobbik háttércsapata: szórólapoznak, kampányolnak nekik. Elítélik az ellenzéki diákok demonstrálását, teremfoglalását.
Jobban oda kellene figyelni rájuk – hiszen ők lesznek a jövő nemzedék, gyermekeink tanárai, vezető értelmisége.
Ezzel kapcsolatban eszembe jut, hogy őket vajon ki nevelte? Miért lettek olyanok, amilyenek?

Aztán itt van az önkényuralmi jelképek sorsa. Most már nem tiltja semmi a viselésüket, lehet az vörös csillag, vagy horogkereszt.
Nem tudom, Önök hogy vannak vele, nekem ez egyáltalán nem tetszik. Valahogy a vörös csillag láttán nem rándul görcsbe a gyomrom, mint a horogkereszt esetében.
Sok évvel ezelőtt, még Nyugat Németország létezett, Bielefeldbe utaztam, (ez a város a Ruhr-vidék közelében van, ipari központ) véletlenül éppen május elsején. Ha hiszik, ha nem, üres volt a város, mindenki a környező hegyekben ünnepelt, és az egész város fel volt díszítve vörös, sarló-kalapácsos zászlókkal és vörös csillagokkal.
Sokszor jártam Németországban azelőtt és azóta is, de horogkeresztet, egyet sem láttam.

Beszéljünk az egykulcsos adórendszerről. A Fidesz bevezette, óriási –be nem vallott - bukás volt, minden valamirevaló közgazdász szerint akkora hiba, hogy az már bűn, 28 különféle adó kellett ahhoz, hogy a kiesett bevételt úgy-ahogy pótolják, de nem és nem, „juszt se” (mint az oviban) vonják vissza.
Bajnai Gordonék (E14)  és az MSZP is választási kampányában ígéri egy második adókulcs bevezetését , ami ellen a Fidesz harsogva protestál, gyorsan kiszámítva, hogy az mindenkinek milyen rossz lesz.
Hát persze. Annak a 400 ezer embernek, akiknek az egy kulcsos adó többszázezer forint pluszbevételt jelentett, rossz lesz. Nem tudom őket sajnálni.
De annak a 4 milliónak, akik szegénységbe süllyedtek, egyre nehezebben élnek, egészen biztos, hogy jobb lesz.
Javasolom az ellenzéknek, hogy vezessenek be egy harmadik adókulcsot is: az egymillió forint feletti jövedelmekre vessenek ki egy magasabb adókulcsot.

Végül szeretném elmondani  (és lehet, hogy ezentúl minden hónapban így fogom zárni kis levelemet) összefogás, Összefogás, ÖSSZEFOGÁS!
Ha az ellenzék továbbra is fintorog, - ki kivel ül le vagy nem ül le – marad az orbán. És akkor megint mi szívunk.Budai Juli