Nyugdíjas gondolatok 2014. januárjában, Pesterzsébeten

Okos emberek bölcs és meglepően aktuális gondolatait szeretném Önökkel megosztani:


„Minél inkább eltávolodik egy társadalom az igazságtól, annál inkább utálni fogja azokat, akik kimondják azt” – George Orwell.


„ Az embereket könnyebb hülyíteni, mintsem meggyőzni arról, hogy hülyítik őket”-  Mark Twain.


„ Korrupt államban sok törvényt alkotnak”  -  Tacitus.

Vége az ócsai álomnak. Rájöttek, hogy az – eredetileg bedőlt devizahitelesek  segítségére szánt mintafalu - egy felfújt léggömb, nincs, nem is volt soha, egy óriási fiaskó.


Mennyibe is került ez nekünk?  2,5 milliárd forintból 80 épület, 50 – 80 négyzetméteres házak épültek a semmi közepén. Közművesíteni kellett,  gázra már nem telt, vaskályhával fűtenek, már az a  42 család, akik beköltöztek. Igaz, van fedél a fejük felett, de aztán semmi sincs.  5 km-re a falutól, napi két busz – bár talán, ha már lakása nincs, talán kocsira telik nekik.


Nem lett volna olcsóbb, ha nem építenek semmit, mindenki marad a saját lakásában mint bérlő? Ej, tudom, buta kérdés, de van még egy: mi lett volna, ha a sok elhagyott szovjet laktanyából néhányat felújítanak, lakhatóvá teszik, és odaadják? Gondolom, az sem került volna ennyibe. Nem baj, így legalább a katasztrófa sújtotta  térségből kitelepítettek átmeneti szállása meg lesz oldva. Már amikor katasztrófa sújt minket. Reméljük, ritkán. Addig is őriztetjük a területet -  a haver őrző-védő cégével jó drágán, a mi zsebünkre.


Tranzakciós illeték. Hű, de nagyszerű, eltöröljük!  Legalábbis az első két felvételnél, max. 150 000 forintig. Utána? Természetesen a bank a duplájára emeli, de úgy kell annak, aki nagy lábon él, tessék ennyiből kijönni! Csak halkan kérdezem: mióta is van ilyen? Kb. másfél évvel ezelőttig minden pénzfelvétel ingyenes volt. Mióta a gaz, kapitalista, pénzsóvár bankokat csesztetik, különféle illetékeket és adókat rónak ki rájuk, azóta kénytelenek a kiesett bevételeket és a növekvő kiadásokat valahogy pótolni.


Hadd jegyezzem  meg:  bankokra – mióta a világ világ  - szükség van. Már az ókorban, középkorban minden uralkodónak, császárnak, hadvezérnek volt pénzkölcsönzője. Nincs felemelkedés, haladás, gazdasági fellendülés pénz nélkül.


Egy kis rövid gazdaságtan: az állam adóbevételét a munkavállalók fizetik. Nincs munka- nincs adóbevétel. Ebből eredően törvényszerű, hogy munkahelyeket kell teremteni (NEM közmunkahelyeket!)  Ez pedig nem megy a hitelt adó bank nélkül.


Félreértés ne essék: én nem sajnálom a bankokat. Nem kell őket félteni, még mindig  megvan a jó kis bevételük. DE: szükség van rájuk! Egyébként a hitel-kihelyezés nehezebbé válását  már egyre többen érzik a saját bőrükön.


Rezsicsökkenés. Mint az imamalmot, mantrázzák,  és nagyon sokan bedőlnek a hazug, álságos reklámfogásnak. Ami egyébként kitűnő kampányfogás.


Az én számlám nem csökkent, mivel az átalányt nem csökkentették. Felhívtam a Gázműveket (mivel a számlára rá van írva a csökkentés), de azt mondták: ne aggódjak, előbb-utóbb majd érzékelni fogom a csökkenést. Kíváncsian várom.


Na de, van örömhírem is. Harmincmilliót spórolunk a Szabadság téren felépítendő birodalmi sas-os emlékművön. Hurrá! Hát pont ez kellett nekünk,  nem?  A Szabadság téren, ahol már van egy szovjet katonai emlékmű, egy Horthy-szobor, már csak ez hiányzott. Egy, a német megszállásra emlékeztető szobor, amit egy birodalmi sas ural. Éppen leigázza szegény kis Gábriel arkangyalt, aki talán a legyilkolt 600 ezer zsidót, talán a második világháború hatmillió áldozatát testesíti meg. Igaz, lesz az emlékművön valahol egy kis tábla, amelyen fel lesz tüntetve  a szobor „eszmei mondanivalója”, amely szerint „minden áldozatra emlékezünk”.


Érdekes: egész Németország területén nincs olyan emlékmű, amin szerepelne a birodalmi sas – ami egy, a nácik által kisajátított német hatalmi jelkép –  mi közünk van hozzá? Ennyire büszkék vagyunk a német megszállásra? Nincs valami baj avval a szoborral, aminek ennyire magyarázni kell a mondanivalóját?


Visszatérve a harmincmillióra: nincs pontos forrásom, de azt hallottam, hogy a szoborra elkülönített 300 millió helyett 270 millióból kijön. Hát innen a spórolás. Nincs ennek a pénznek más, fontosabb helye??


Most már „csak” Paksról szeretnék szólni. Rengeteg szakember, fizikus, politológus, újságíró, egyetemi tanár elmondta már a véleményét. Én, mint laikus (de NEM kívülálló, hiszen az én és a gyerekeim, unokáim jövőjéről, pénzéről van szó)  halkan megkérdezem, hogy lehet az, hogy két ember mindenféle előzetes hatástanulmány, egyeztetés, költségvetés,  felmérés nélkül  leül egy asztalhoz és aláír egy szerződést egy ekkora horderejű kérdésről??


Fenti gondok-gondolatok nyomasztottak az elmúlt hónapban.  Azt hiszem, az elkövetkező, a választásokat megelőző időszakban bőven lesz miről beszélgetnünk.


Búcsúzóul – a választásokkal kapcsolatban – még egy mondatot engedjenek meg.


Tisztában van azzal ez a nagy nehezen összetákolt, muszáj-ellenzék, hogy egy esetleges nyerés esetén mivel  fognak szemben állni?   Ezt az országot nem a nulláról kell felépíteni, hanem  a mínusz harmadikról (jó esetben).


Ehhez kívánok erőt, egészséget mindnyájunknak.Budai Juli