Nyugdíjas gondolatok 2014. februárjában, Pesterzsébeten

Ahogy rövidül a választásokig az idő, úgy torlódnak az események és velük együtt a gondolataim is.


Nem is tudom, mivel kezdjem.


Simon-ügy, rezsiharc, paksi atom, öszödi beszéd, vagyonbevallási és miniszterelnök-jelölti vita,  Mazsihisz-ügy …. Közben csak úgy mellékesen, szinte észrevétlenül megkerültek  a Deutsch Tamás által 12 éve vásárolt és azóta nyomtalanul eltűnt  stadion beléptető rendszerek –, hogy az akkor négymilliárd  forintba kerülő számítógépes rendszer  a szemétben végezte, soha, semmire nem volt jó,  erre a mostani események sodrában már senki sem figyelt fel. 


Kedves ellenzék! Nem lehetne ezt is felhasználni, szóvá tenni a kampány során?


Főleg annak tükrében, amit a Fidesz az öszödi beszéddel művel. Ki mit mondott, miért mondta, ki adta ki, tudta vagy nem tudta Gyurcsány – milyen jó, hogy lehet hivatkozni a 2009-ben meghalt Rózsa Floresre (aki szerintem  nem igazán megbízható tanú).


És ha már erről beszélünk: miért csak a jelentés egyes részeit hozták nyilvánosságra? Honnan tudjam, hogy nem pont a legfontosabb, a tényekre rávilágító részeket takarták ki? Eszembe jut egy kis tanmese ifjúkoromból: „ a királynőt megölni nem kell félnetek. Jó lesz.” De: „ a királynőt  megölni nem kell. Félnetek jó lesz.” Figyelik? Pedig csak az írásjeleket tettem máshová. Szóval mit is takartak ki abból a bizonyos jelentésből??


Az az ügy már rég lezárult. Túl vagyunk rajta. Mindenki levonhatta a következtetéseket – szerintem végre volt egy őszinte hang. Gyurcsány belebukott – de újra felállt, a Fidesz legnagyobb bánatára.


Még egyszer nem tudják őt ezzel az üggyel kinyírni.


Csak nem azért vették elő újra, hogy „amíg erről beszélnek, addig sincs másról szó”? Mit akarnak vele takargatni?


Takargatnivaló pedig van, több mint elég: erre jó a rezsiharc állandó szinten tartása is. Bizonyára Önök is látták azt a siralmas tv-riportot: a rezsiharc nagy tábornoka, Németh Szilárd elment egy újpalotai panellakásba (persze 25 tv-stábot is vitt magával) és az ott lakó idős ember  hálás szavakkal köszönte meg neki, a kormánynak és  O.V.nak a nagy rezsicsökkentést, amiből ő cipőt és ruhát tudott venni az unokáinak.


Szánalmas volt. 


Ugye tudják, hogy 2010-ben és 2011-ben emelték a gáz és az áram árát, a többi közműdíj 2012 végéig nőhetett. Sőt: kormányra kerülvén az  Orbán-kabinet a tarifák befagyasztásával megakadályozott egy, még a Bajnai-kormány idején eldöntött áramárcsökkenést . Erről persze mélyen hallgatnak, de miért hallgat az ellenzék?


Mindenki, aki egy kicsit is figyeli a napi eseményeket, látja, hogy a kormánypárt tűzzel-vassal , minden eszközt gátlástalanul felhasználva  igyekszik lejáratni az ellenzéket.


Ne legyenek illúzióink:  április 6-ig hetenként fognak levadászni  egy-egy vezetőt az ellenzék soraiból.


Hát, igen. A Simon-ügy. Felháborító, gyalázatos, és – érdekes módon –  pont a választások előtt derült ki. Nagyon sokat ártott az ellenzéknek. Vajon még mit fognak kikaparni a ládafiából?


Nem tudjuk, mi történt. Valószínűleg nem is fogjuk megtudni.  Sajnos, nem lehet az MSZP részéről egy „kizártuk sorainkból”-kal  meg nem történtté tenni. Jó lenne valamilyen egyenesebb, becsületesebb úton legalább igazítani a dolgon.


Adócsalás biztos történt. Talán be kellene fizetni az adót. Persze, lehet, hogy ez már senkit nem izgat, hiszen a volt NAV-os Horváth András által feltárt sok-sok milliárdos adócsalással sem foglalkozik senki. Ez is egy érdekes történet.


Vagyonosodási vita? Ugyan kérem! O.V. soha, senkivel – nemhogy  Gy.F.-el – nem fog kiállni vitára. Főleg, miután pont Gy.F. mosta fel vele a padlót.


De ha már erről van szó: nem mondhatná az ellenzék, hogy: „rendben van, fiúk. A Simon-ügy disznóság. Akkor most álljunk ki egymással szembe, és tegye ki mindenki, amije van!”


Én például biztos vagyok benne, hogy a Fideszesek a százszorosát lopták el  a Simon-ügynek.


Aztán itt van ez a szobor-ügy. Történelem-hamisítás, jelkép-zavar, igen. DE! Miért csak  a Mazsihisz emelt kifogást? Hiszen nem csak hatszázezer magyar zsidó pusztult el . Hol vannak a  Don-kanyarban elpusztult második magyar hadtest 200 ezer katonájának hozzátartozói? Őket Horthy kormányzó parancsára, papírtalpú bakancsban, meleg ruha nélkül a német hadsereg megsegítésére küldték ki az orosz télbe, a biztos halálba. Ezt az embert akarjuk most „fehéríteni”?!


Paksi atomerőmű. Emlékeznek a „Nagy Nemzeti Konzultáció”-ra? Amikor minden kis piszlicsáré ügyben levelet küldtek, és megkérdezték a véleményünket  (amire egyébként a kutya sem volt kíváncsi). Hát erről most nélkülünk döntöttek. És párthovatartozás nélkül: a gyerekeink és az unokáink életéről. Ők fogják fizetni. Akarjuk mi  ezt?


Hát ezekről a dolgokról kell döntenünk április 6-án. És jól kell döntenünk!


Budai Juli