Nyugdíjas gondolatok

Baj van. Nagy baj. Nemcsak nekünk, átlagembereknek – nekünk már régen rossz –, hanem most már a Fidesznél is.
Hiszen mi másért spricceltek volna szét a szélrózsa minden irányába kormányunk vezetői október 23-án?
Nagy nemzeti ünnepünk, a forradalom és a köztáraság kikiáltásának évfordulóján – érdekes módon – sok dolga akadt országunk első embereinek.
Miniszterelnökünknek Brüsszelben akadt sürgős dolga. Ez rendben van, ilyen előfordul, nincs ebben semmi különös. De azon már el kell gondolkozni, hogy senki más nincs az egész kormányban, Fideszben, aki egy ünnepi nagygyűlés szónoka lehetne?
Van két miniszterelnök-helyettesünk is. Navracsics úr Somogy megyében, Semjén úr Ausztráliában tartotta fontosnak megtartani a megemlékezést. Kövér László egészen Dél-Amerikáig utazott ezen ünnep alkalmából!
Így esett, hogy a köztársasági elnök egy szál magában állt a Parlament lépcsőjén és nézte a zászlófelvonást. Meg nem szólalt – abból nem lehet baj.
Nagygyűlés nem volt – azt meghagyták a civileknek, akik éltek is a lehetőséggel. Persze, csak miután hetekig huzakodtak, hogy a már előre bejelentett és engedélyezett Milás-helyszínt  (Egymillióan a  sajtószabadságért) a hagyományra való hivatkozással a Fidesz akarja igénybe venni. Pedig – és ebben biztos vagyok – ők már akkor tudták, hogy nem is lesz nagygyűlés.
Így történt, hogy október 23-án megtörtént az első Orbán-kormány elleni tüntetés. A Szabadsajtó útján több tízezer ember skandálta: „Nem tetszik a rendszer!”

Vajon milyen lesz a folytatás? Úgy látszik, az embereket nem lehet a végtelenségig hülyének nézni. Kezdenek ráébredni – és egyre többen – hogy BAJ VAN!! NEM ERRŐL VOLT SZÓ!!

De van itt más baj is. Hallottuk, hogy iskolákat kellett bezárni, mert nem volt fűtésre pénz – pedig még nincs is tél. De a Nemzeti Alap-törvényt - két különböző kiadásban, 10 éveseknek kisebb, 14 éveseknek nagyobb, bővebb kiadásban – ki kellett osztani! Arra volt pénz!
Vajon ezen ki keresett?

Szegény Szögi Lajos halálának évfordulóján megemlékezést tartott Olaszliszkán a Jobbik. A vonuló sorok között - nagy sikert aratva - feltűnt egy Hitlernek maszkírozott figura.
Ez már nem baj – ez tragédia. Nem gondolják, hogy az egész országot lejáratják a világ előtt?
Szerintem az egész világ elszörnyedve figyeli – és nem érti – hogy mi folyik itt.

Mint ahogy senki nem érti, mi folyik a színházak körül. Természetesen, az Új Színházra gondolok. Kiírnak egy pályázatot az igazgatói posztra, (mert a törvény előírja), beérkezik két pályázat, és a rosszabb, gyengébb pályázó nyeri el a posztot. Az általános felhördülésre a főpolgármester válasza lényegében az óvodásokéhoz hasonló, semmitmondó „csakazértis”, mert észszerű, logikus magyarázat nincs arra, hogy miért így döntött.
Illetve – butaságot beszélek – persze, hogy van. A kormányhoz közelálló, Fidesz-hű vazallusnak jár a poszt. Kerényi Imre is nyilatkozta a televízióban – idézem- „ami az Új Színház körül zajlik, helyes és jó dolog. Nem más, mint egy egészséges verseny kialakulása a balliberálisok által uralt színházi világ és a jobboldal között.” Idézet vége.
Na, mit szólnak mindehhez? Lehetséges, hogy egy Alföldit egy Dörnerrel akarják egyensúlyozni?

Tudják, ha egy hazugságot elég sokáig, hangosan és nagyon határozottan állítanak, azt előbb-utóbb egyre többen elhiszik.
Ez a Fidesz stratégiája. És – sajnos – működik.

Az meg már egyenesen őrület, ami a Kossuth tér körül zajlik. Károlyi Mihálynak, József Attilának nincs helye a téren?? A 44-es állapotot visszaállítani??  Hogy gondolják, bombatölcsérekkel együtt?? Esetleg Horthy-szoborral együtt?? Pont erre telik most??
Had idézzem a költőt, akinek Orbán szerint nincs helye az „ország főterén”:

 ... s mi borzadva kérdezzük, mi lesz még,
Honnan uszulnak ránk új ordas eszmék,
Fő-e új méreg mely közénk hatol –
Meddig lesz hely, hol fölolvashatol? ...

Fenti sorok József Attila Thomas Mann üdvözlése című, 1937-ben írt verséből való.

Ez az egész nevetséges lenne – ha nem lenne olyan tragikus. De az.
Nekem inkább sírni van kedvem.


Budai Juli