Egy nyugdíjas gondolatai mindennapjainkról, 2011. júliusában

Véget ért az Unió soros elnökség féléve. Nem lehetünk büszkék rá. Miniszterelnökünk nyilván másként vélekedik, erre utal a Fidesz-kongresszuson elmondott pökhendi, nagyképű értékelő beszéde, ahol büszkén mondhatta el, hány kokit, sallert és taslit osztott ki az „izgága kötekedőknek” nevezett  európai parlamenti képviselőknek.
Nem akartam hinni a fülemnek. Hogy gondolja ezt?? Mit gondolnak rólunk Európában?? Így kell viselkedni egy országáért felelős miniszterelnöknek??
Nem állt meg ennél a „feledhetetlen” beszédnél. Azóta egymást követik az egyre megdöbbentőbb intézkedések, méltók arra, hogy jó hírünket növeljék a világban.

Itt van mindjárt a közmédiumokban történő tömeges elbocsátás. Az átadó ünnepség utáni első munkanapon – azonnali hatállyal, indoklás nélkül – közel ezer embert rúgtak ki. Komplett stábokat, kiváló szakembereket, számos díjazottat távolítottak el.

Kilenc éve nincs már közöttünk Hofi Géza. Az első Orbán-kormány idején Orbán Viktor egyik „gyújtó hatású” beszéde után „lángra gyúlt” a szíve, és a sírba vitte. Emlékeznek még a „Kiöregedett vadászkutya” című dalára? Hadd idézzem néhány gondolatát:

                Hogy hittem én, én ifjú állat
                Jó lesz nekem mindig tenálad……..

       ……. Ugatni még szabad……

        ……..új kutyák mind frissen csaholnak…..

         …….az igazságból elveszett az Í……

Nemcsak nagy művész, de – úgy látszik – látnok is volt. Még ma is könnybe lábad a szemem, ha ezt a dalt hallom.

Tudom, most már minden megoldódik, hiszen itt vannak a kínaiak. 12 államközi egyezményt írtak alá. Biztos, hogy ez  jó nekünk??

Itt ülünk egy maroknyian Európa közepén. Szomszédjaink enyhén szólva is nem rajonganak értünk – többek közt a kettős állampolgárság remek eszméjének köszönhetően – az Unió előtt nevetségessé tettük magunkat – és hol keresünk barátokat? A világ túl felén!
Tévedés ne essék: nem Orbán Viktort utálják – a magyarokat. Nem lehet arra hivatkozni, hogy: „bocs, mi nem az a kétharmad vagyunk”. Ez nem megy.
Amikor a Gorenje –láz idején a Mariahilfe-strassei kirakatokra kiírták, hogy „magyarok , ne lopjatok” , az sem csak a Kovács Pistára, vagy a Nagy Mariskára vonatkozott. A becsületes embernek égett a pofája , és nem mert megszólalni magyarul.

Hát itt tartunk. A világ vezető politikusai nem jöttek el egy csúcstalálkozóra – majd elmennek Lengyelországba. Érzik, milyen megalázó ez?
Az Európai Parlament ülésén egy európai állam első emberének süsüt mutatni? (Cohn-Bendit)
Ez nem megalázó?
Európa szélére kerültünk, hiába voltak jó döntések is az elmúlt félévben (roma- és a Duna stratégia, Horvátország csatlakozásának előkészítése).

Más. Egyre több államosítási szándék lát napvilágot. Egyrészről eladunk, másrészről államosítunk?  A reprivatizációs szándék csak hitelből finanszírozható. Ez hogy egyeztethető össze az államadósság elleni háborúval?
Egyáltalán: miért kell örökké háborúban állni? Forradalom, harc, háború, csata... ezek miniszterelnökünk állandóan visszatérő szavai.  Valaki nem mondaná meg neki, hogy már nem kell harcolni, már (sajnos) győztek – építeni kéne!

A Fidesz-szavazók miért nem kérik számon pártjuktól a választási ígéreteiket? Vagy nekik ezt ígérték? Egy év elteltével világossá vált: aki szegény, csak szegényebb lesz. Fidesz-országban csak a gazdagoknak van jövője, becsülete. Erre utal a közmunka-program, az egykulcsos adórendszer, a munkanélküli segélyek változása, egészségügyi, nyugdíjpolitika.

Más. Bilincsbe verve elhurcolni Szilvásit, Galambost? (Igaz, az ötven kilós Geréb Ágnest is bilincsbe verték, már akkor sem értettem ezt az erőfitogtatást). Jó kis kémkedési üggyel megvádolni, aztán bizonyíték hiányában szabadon engedni?? És persze az aktákat  - biztos ami biztos – 2089-ig titkosítani (azóta csökkentették az időt, de így is csak a gyerekek élik meg, hogy megtudják, mi történt)?? Hogy van ez?  Miért hagyjuk ezt?

Elnézést a borús gondolatokért. Nem volt túl vidám az elmúlt hónap.


Budai Juli