Pesterzsébeten is átrajzolták a térképeket

Nem hirtelen ötlettől vezérelve történt meg a budapesti kerületekben, így Pesterzsébeten is, hogy az önkormányzati egyéni körzeti képviselők választási körzeteinek határait a Fidesz megváltoztatta. Az ötletet nyilván az országgyűlési körzetek adták. Ha azt lehetett teljesen lehetetlen határok mentén meghúzni, akkor ezt is lehet, gondolhatták.

Jó időben hozzákezdtek. Először – még tavaly - a szavazókörök határait módosították, azzal az ürüggyel, hogy arányosítani kell a létszámot. Persze, semmi szükség nem volt rá, hiszen nem lett jobb az arány, csak más, viszont furcsa formájúak lettek a szavazókörök. Itt egy ház került át a másikba, ott egy hosszú utca nyúlt végig a többi szavazókör között.

A második hullám március 31-én, a törvény által engedélyezett utolsó napon történt. A többi párttal nem egyeztetve, de még a polgármester elé sem kerülve,  megjelentették az új körzethatárokat. Még a törvény által előírt véleménykérést is sebtében, elnagyolva tették meg, hogy a változtatás ne tűnjön föl, hiszen csak az arányokat javítják.

Hát nem. Teljesen új körzetek jöttek létre. Elképesztő távolságok vannak, pl. a Soroksári úttól a Vécsey lakótelep széléig tart egy körzet. Persze ez nem egy körzet. Közepén van egy másik is, csak egy út köti össze a két szélét. Mint az amőba, írta egy politikus a XI. kerületi változtatásról. De inkább a perui Nazca vonalakhoz lehetne hasonlítani az így kialakult képet Erzsébeten.

Forma szerint a jegyző készíti a törvény előírása szerint a határokat. De ismerve az előző években hangoztatott véleményét, alig hihető, hogy a nevét adta ehhez a förmedvényhez. Sok évtizedes szakmai munkáját tette semmissé azzal, hogy kiadta ezt a rendeletet. Vajon kinek volt akkora a nyomása, hogy ezt a jog tartalmának megfelelő, de a jog szellemének ellentmondó és sárba tipró rendeletet kiadja?

De miért készültek az új határok? Nyilvánvalóan politikai célból. A szavazóköröket úgy igyekeztek összeállítani, ahogy az országgyűlési körzeteket is: lehetőleg minden körzetben a fideszes szavazók kerüljenek többségbe. Az, hogy lehetetlenné válik a tisztességes képviselői munka, végül is nem számít.

Az országgyűlési választásokon azonban a Pesterzsébetiek csattanós választ adtak. Ugyanannyi körzetet vesztett a Fidesz, mintha nem változtattak volna!
Megérte becsapni a választókat? 


Komoróczy László