Már nem száguldanak a szippantó autók Pesterzsébet útjain

Megoldódott Pesterzsébet problémája, amelyet a kerületünk fő útjain száguldó szennyvízszállító autók okoztak. A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) Zrt. ugyanis átalakította és újra megnyitotta a korábban csak tartalékleeresztőként használt XVIII. kerületi péterhalmi leeresztőjét, így az FTSZV célgépjárművei ott szabadulhatnak meg a szállítmányuktól, nem kell azt a Dél-pesti szennyvíztisztítóba szállítaniuk.

Az előzményekhez tartozik, hogy Csaszny Márton önkormányzati képviselő lakossági aláírásgyűjtést kezdeményezett tavaly novemberben azért, mert a fővárosban szennyvízszippantási tevékenységet végző cég gépjárművei kerületünk lakott útjain szállították az egyébként más kerületekben összegyűjtött szennyvizet, sokszor a megengedett sebességnél jóval gyorsabban.


A képviselő kezdeményezte a tevékenységet ellátó FTSZV Kft.-nél a szippantó autók útvonalának módosítását, ám ez nem járt sikerrel.
A probléma most, március elején azzal oldódott meg, hogy az FCSM megnyitotta pestlőrinci leeresztőjét, melyet a két cég közösen üzemeltet. Így gyakorlatilag megszűnt az Alsóhatár úton és a Vágóhíd utcában a szippantó autós szennyvízszállítás, mert a Pestlőrincen összegyűjtött szennyvíz adta a szállítandó mennyiség 97 százalékát. A képviselő számításai szerint a péterhalmi leeresztő megnyitásával a fővárosi szakcég évente mintegy 750 ezer kilométert, és majdnem 200 millió forintot takarít meg.


Csaszny Márton ezzel együtt kéri, hogy amennyiben valaki száguldó szippantó autókkal találkozna a kerület utcáin, jelezze a 0630/280-62-08-as telefonszámon, vagy a csaszny.marton@pesterzsebet.hu e-mail címen.


A képviselő a problémához kapcsolódóan azt is javasolta a legutóbbi testületi ülésen, hogy 2015. szeptember 30-áig az önkormányzat készítsen előterjesztést a 3,5 tonnát meghaladó teherforgalom korlátozásáról, amely kiterjed a közszolgáltatók nem kerületi szolgáltatásról eredő átmenő forgalmára is.