Jeles napok pesterzsébeti szemmel, 2013. januárjában

                                        Ki itt nyugtalankodik csendesen,
                                        Író volt és elköltözött az élők sorába.
                                        Halt harminchat évig, élt néhány napot,
                                        S ha gondolkozott, csak álmodott
                                        Néhány lapot. S mikor kinevették:
                                        Azt hitte, hogy kacagtatott.
                                        Most itt fekszik e nehéz
                                        Temetői hant alatt,
                                        Zöld koponyáján kiüt a csíra
                                        És azt álmodja, hogy él.
                                        Szegény. Béke hangjaira!
                                        Ámen!


Ez a vers (Sír (a) felirat a címe), egy olyan író tollából való, aki a mai napig korunk egyik legismertebb, legkedveltebb ponyvaregény-írója. Műveit számtalan példányban, számos nyelvre lefordították és kiadják a mai napig.
Élete harmincnyolc esztendőre sem terjed: 19o5. március 29-én született Budapesten és 1943. január1-én munkaszolgálatosként halálra fagyott egy Jevdokovo nevű falu határában.
Rejtő (Reich) Jenőnek hívták, de művei sokáig P.Howard álnéven jelentek meg.
Élete legalább olyan kalandos volt, mint egy Howard-regény figuráé.
Polgári családból származott, 24 évesen pénz nélkül nekivágott a világnak, mintegy két évig csavargott (Bécs, Berlin, Stockholm, Hamburg, Párizs, Marseille, Észak-Afrika), és bőven volt olyan kalandokban része, melyek későbbi regényei élményalapját képezték.
Kevesen tudják róla, de operett-librettókat is írt: az „Aki mer, az nyer” című operett főszerepeit Honthy Hanna és Törzs Jenő játszották, 150-szer.
Akit érdekel írói munkássága, olvassa el „Az utolsó szó jogán” című posztumus kötetét, melyből a fenti idézet származik. Egy egészen más Rejtő Jenővel találkozik.

1925. január 7-én az indiai Dzsamsedpurban született Gerald Malcolm Durrell. Ő állatokról írott könyveivel lett híres író.
Családja a brit birodalmat szolgálta nem messze Kalkuttától. Kisállat-kereskedésben kezdett dolgozni, majd állatgyűjtő-expedíciókat szervezett Kamerunba, Brit Guyanába, Paraguayba, Mauritiusra és egyéb egzotikus helyekre.
Később saját állatparkot alapított a La Manche csatornában található Jersey szigetén.

Január 10-én volt 150 éve, hogy - a világon elsőként – elindult a londoni metró. Érdekesség: a szerelvényeken nem voltak ablakok, nehogy az utasok megijedjenek a sebességtől.

1977. január 12-én hunyt el Agatha Christie. A Biblia és Shakespeare művei után az ő könyveiből adtak el legtöbbet a világon.

2013. január 21-én másodszor és egyben utoljára esküszik fel Barack Obama az Egyesült Államok elnökének. A Legfelsőbb Bíróság elnöke előtt tesz esküt, ezután beiktatási beszédet mond.

1945. január 27-én az első ukrán front néhány katonája felszabadított egy lengyel kisvárost, Oswieczimet. A városka határában levő koncentrációs táborban hihetetlen, megdöbbentő látvány fogadta őket. Halottak mindenütt, az élők emberi roncsok voltak csupán.
1942-45 között majd kétmillió ember pusztult el itt, a legnagyobb náci haláltáborban.
A város Auschwitz néven a borzalmak jelképeként vonult be a világtörténelembe.
Auschwitz ma múzeum.
2006 óta az ENSZ döntése alapján ez a nap a holocaust emléknapja. Az egész világon megemlékeznek a körülbelül hatmillió emberről, akik már soha nem térhettek vissza az életbe.

Januárról szólva meg kell említenem, hogy ebben a hónapban történt -többek között- Jézus megkeresztelése, a szent korona hazatérése, a Hortobágyi Nemzeti Park és a Hungarocamion megalapítása, Pest felszabadulása, a Magyar Kultúra Napja – a Himnusz születésnapja –, de ezekről az eseményekről már írtam.

Szeretettel köszöntöm Piroska, Sára és Ágnes nevű olvasóimat, akik szintén januárban ünneplik névnapjukat.

Máskor az elején írom, most úgy jött ki, hogy itt említem: a népnyelv januárt Fergeteg havának, illetve Boldogasszony havának is nevezi.

Ígérem, februárra igyekszem  vidámabb eseményekről írni.

Vigyázzanak magukra. A legközelebbi viszont-olvasásig, üdvözlettel:


Budai Juli