Jeles napok Pesterzsébeten is, 2013 novemberében

Látjátok feleim, szem’tekkel mik vagyunk,
Por és hamu vagyunk
Emlékeink szétesnek, mint a régi szövetek.
Össze tudod még rakni a Margitszigetet? ...
Már minden csak dirib-darab, szilánk, avitt kacat
A halottnak szakálla nőtt, a neved számadat
Nyelvünk is foszlik, szakadoz és a drága szavak
Elporlanak, elszáradnak a szájpadlat alatt
A „ pillangó ”, a „ gyöngy ”, a „ szív ”- már nem az, ami volt
Amikor a költő még egy család nyelvén dalolt
És megértették, ahogy a dajkaéneket
A szunnyadó, nyűgös gyerek álmában érti meg
Szívverésünk titkos beszéd, álmunk zsiványoké
A gyereknek T o l d i - t olvasod és azt feleli, o k é
A pap már spanyolul morogja koporsónk felett:
„ A halál gyötrelmei körülvettek engemet ”………..A fenti részlet Márai Sándor Halotti beszéd című verséből való, amit az író 1950-ben írt olaszországi száműzetése idején. Ajánlom figyelmükbe, érdemes elolvasni!
E költeménnyel szeretnék emlékezni halottainkra. 

November másodika Halottak napja. Az egyház Kr.u. 998 óta tartja meg ez ünnepet.  .
E napon szokás kimenni a temetőbe, rendbe tenni a sírokat, gyertyát gyújtani elhunyt szeretteink emlékére. A hagyomány szerint a sírokon égő mécsesek fényénél az elkóborolt lelkek visszatalálnak nyughelyeikre.

1993. november elsején lépett hatályba a maastrichti szerződés, létrehozva az Európai Közösségből az Európai Uniót, megteremtve a pénzügyi uniót, azaz az eurót. Ezzel létrehozott a tagállamok részére három pillért, a gazdasági együttműködést, a közös kül-és biztonságpolitikát (ki emlékszik még arra, amikor Bécsbe menet órákig álltunk a határon?), és a bel- és igazságügyi együttműködést.
Nem árt emlékezetünkbe idézni, hogy ma Magyarországon az állami beruházások kilencvenvalahány százalékát uniós támogatásból fizetik.

1989. november 9-én omlott le a berlini fal. A mai fiatalok talán nem is tudják, mi volt ez.
A második világháború után a hidegháború miatt Németországot kettéosztották a győztesek, keleti és nyugati országrészre. Ennek következtében Berlint is kettéválasztották, 1961. augusztus 13-án szögesdróttal, majd két nappal később betonelemekből álló fallal. Családokat választottak el, sokan kockáztattak, hogy átkerüljenek egy jobb világba. 136 ember vesztette életét a falnál. Ez a szomorú történet ért véget 1989-ben e napon.

November 11. Szent Márton ünnepe. Eredete az ókori Rómába nyúlik vissza. A legenda szerint Róma védői elaludtak, és az ellenség, a gallok támadásától csak az mentette meg a várost, hogy a ludak hangos gágogására  felébredtek. Innen az Avis Martis, azaz Mars lúdjai elnevezés. Ez az Avis Martis formula változott át azután a keresztény hitvilágban Avis Martinus, azaz Márton lúdja alakká.
Márton katona volt, majd püspök lett. Köpenyét kardjával kettévágta, hogy megossza egy fázó koldussal. Később szentté avatták.
Nálunk nagyon közkedvelt a Márton napi libanapok rendezvénye.

November 11. az első világháború végének emléknapja.

November 18-án töltötte be 91. évét Göncz Árpád, a XX. század jelentős államférfija.
Isten éltesse!

November 25-én volt hatvan éve, hogy „történelmi”, 6:3-as győzelmet arattunk az angol futballválogatott ellen.

November 19-én az Erzsébetek, 25 -én a Katalinok, 30-án az Andrások ünneplik névnapjukat. Gratulálunk nekik!
Árpádházi Szent Erzsébet (XIII. század) a kötényében kenyeret vitt a szegényeknek, mely rózsává változott, amikor apja kérdőre vonta emiatt.
Szent Katalin IV. század) keresztény vértanú volt. Hite miatt kerékbe törték, ezért a fuvarosok, kerékgyártók, valamint a házasulandó lányok védőszentje.
Szent András a hagyomány szerint kereszthalált halt hat átlósan ácsolt kereszten, innen az andráskereszt elnevezés. András a keleti ortodox egyház védőszentje.
November 27. a Nobel-díj alapításának emléknapja.
Békés, nyugodt napokat kívánok Önöknek a jövő hónapi találkozásunkig.Budai Juli