Jeles napok februárban, Pesterzsébeti szemmel

Most mérget hajt a rét, s virágzik késő őszig
Lebegtet a tehén,
S lassan megmérgeződik,
Kikericsek virítnak, kékek és lilák
Álmos szemed olyan, mint itt ez a virág
Mint szirmuk fodra kéklő, s kék akár az ősz
S szemedtől életem lassan megmérgeződik.

Egy falka kisdiák a rétre fut, s rivall
Lebernyegük röpül és zeng a harmonikadal,
Letépik a virágot, mely anya s leány is,
És színe, mint szemhéjadé s oly félve rebben már is,
Mint rebben a virág, ha szélben térdepel,
A csordás csöndesen halk hangon énekel,
Míg bőg a sok tehén s elhagyja gőzölögve,
E halni készülő nagy rétet mindörökre.E rendkívüli hangulatú verset egyik kedvencem, Apollinaire írta, címe „Kikericsek” és Radnóti Miklós fordította.


Ezzel szeretnék tisztelegni a 102 éves korában, február 15-én elhunyt Gyarmati Fanni előtt, aki – sajnos csak rövid ideig, mindössze 9 évig – Radnóti Miklós felesége volt.


14 éves volt, amikor megismerkedtek. 1935. augusztus 11-én kötöttek házasságot.


Férje tragikus halála után visszavonultan élt, gondozta Radnóti hagyatékát, a Színház és Filmművészeti Főiskola tanára lett, versmondást, francia és orosz nyelvet tanított.  Sosem ment férjhez többé, özvegységét csaknem 70 évig őrizte.


Újkori történelmünk szégyene, hogy még megérte: Radnóti –köteteket égettek Sopronban.

Gyászoljuk Jancsó Miklóst, a 93 évesen, január 31-én elhunyt filmrendezőt.


Február 22-én sok száz tisztelője és pályatársa kísérte utolsó útjára a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben a kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla díjas, nemzetközi hírű mestert, akitől sok, ma elismert filmrendező tanulta a szakmát.

Hónapunk nevét Februus isten után nyerte, akit a megtisztulás isteneként tiszteltek az ókori Rómában. De régiesen hívták Jégbontó – vagy Bőjtelő havának. Érdekessége, hogy 28 napos, csak négyévente, (a szökőévekben) 29 napos. A történelemben háromszor fordult elő február 30-a.


Február 2. Gyertyaszentelő Boldogasszony napja. De ehhez a naphoz időjóslás is kötődik: ha süt a nap, a medve kijön a barlangjából, meglátja árnyékát, visszamegy és hosszú lesz a tél. Ha viszont rossz idő van, nem tart már sokáig a hideg.


2000. február 4-e óta e nap rákellenes világnap. Ekkor tartották Párizsban az első rákellenes kongresszust, ahol történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a halálos kór ellen.

1993 óta február 11. a betegek világnapja.  II. János Pál pápa kezdeményezte a Lourdes-i csoda emlékére.


Itt 1858. február 11-én egy 14 éves francia lánynak megjelent a Szűzanya, majd  február 15-én  csodatevő forrás fakadt. A helyre templomot építettek.  Lourdesban a zarándokok száma évente több mint félmillió és a természetes módon meg nem magyarázható  gyógyulások száma is több ezerre tehető.


Február második vasárnapja a házasság világnapja.


A kezdeményezés 1981-ben indult útjára Amerikából, amikor Baron Rouge város polgármestere, Lousiana állam kormányzója és a katolikus egyház meghirdette a „Hiszünk a házasságban” akciót.


A program 1983-ban nyerte el a világnap rangját Célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy léteznek jó, boldog, tartós házasságok.


Február 19-én ünneplik a Zsuzsannák névnapjukat.  Zsuzsanna ótestamentumi nőalak volt.


A gyönyörű asszonyt fürdés közben a vének meglesték - a jelenetet több világhírű festő megfestette – majd házasságtörés hamis vádjával illették, mivel a hölgy ellenállt az „udvarlásuknak”. Pozitív végkifejlet: Zsuzsanna tisztázta magát és a véneket elítélték. Győzött az igazság!


1985 óta számos országban ünneplik az Idegenvezetők Világnapját, amely mára már többnapos rendezvénnyé fejlődött.


Célja az idegenvezetők munkájának népszerűsítése, új programok bemutatása. Ezeken a napokon az idegenvezetők társadalmi munkában mutatják be fővárosunkat, új oldalukról mutatva be az oly sokat rótt, általunk már ismertnek hitt utcákat, tereket. Számtalan intézmény és múzeum nyitja meg kapuit  az érdeklődők előtt. Idén február 20-23 között került megrendezésre az esemény,és az újonnan nyílt ( oly sok vitát kiváltott és viszontagságot megélt) Bálna Bevásárló Központ volt a  központi események helyszíne, a túrák indulópontja. Remélem, sokan el tudtak rá menni.


De ne feledkezzünk el a Juliannákról, az Ágnesekről, és a többi névnaposról sem. Isten éltesse őket!Budai Juli