Jeles napok 2012 októberében, Pesterzsébeti szemmel

A hajad olyan fekete                       Ó, csal az ember élete !
A ruhád oly fehér:                           Ki tudja, mi nem ér?
Az ifjúság ígérete                            Ruhád is lesz még fekete,
Az élettel felér.                                Hajad is lesz fehér…..

Heine Memento című versét idéztem Babits Mihály remek fordításában az idősek tiszteletére.

Hiszen tudják: október elsején mindjárt két világnapot is ünneplünk; a zene világnapját, és az idősek világnapját.
1975-ben Yehudi Menuhin kezdeményezésére nyilvánították e napot a zene világnapjává. Azóta koncertek ezreivel ünneplik ezt a napot.
1991-ben az ENSZ  közgyűlése úgy döntött, hogy a világon napjainkban élő kb. 600 millió hatvan év feletti személy tiszteletére  e napot az Idősek Világnapjává nyilvánítja.
Az intézkedés célja, hogy elősegítse a méltó öregkort (sok tennivaló van még e téren!) és az idősek visszavezetését a gazdaságba.

A hónap nevei: Mindszent hava – őszhó – magvető hava.

Róma októberi ünnepei a márciusi jeles napok tükörképei. Tavasszal előkészült nyári tevékenységére a katona, a halász, a hajós és a földműves - október viszont az eszközök megtisztításának, a téli károktól való megóvásának időszaka.

1711. október 2-án meghalt Rodostóban minden idők leghíresebb magyar emigránsa – Mikes Kelemen.

1904. október 2-án született Graham Green, az angol irodalom jeles művelője. Nemcsak írónak volt remek – kémnek sem volt utolsó. Afrikában kémkedett hazája, Anglia javára.

Október 6-án. az aradi vértanukra emlékezünk. Az 1848-as szabadságharc 13 főtisztjét e napon végezték ki Aradon.

Október 9-e 1969 óta Postai Világnap.

1971. október 12-én volt Andrew Lloyd Webber - azóta már világhírűvé vált – musicaljének, a Jézus Krisztus Szupersztárnak ősbemutatója a londoni Mark Hellinger Theatre színpadán.
Hinnék, hogy már 41 éve? Azóta is változatlan sikerrel játsszák a világ színpadain.

Október 12-e egy érdekes jeles nap: a tojás világnapja. Bizony, ilyen is van: 1999-ben hirdette meg a Nemzetközi Tojásszövetség minden év októberének második péntekére. Több mint harminc országban rendezvények sorozata hívja fel a figyelmet a tojás fogyasztásának fontosságára.
A tojás 13 vitamint tartalmaz. Több vizsgálat bizonyította, hogy a tojásban lévő koleszterin nem káros, hanem hasznos az emberi szervezet számára.
A világnap alkalmából idén 10. alkalommal került sor okt.12-14 között Siófokon a tojásfesztiválra.

1972. október 13-án  zuhant le az Andokban az urugayi rögbicsapatot  szállító gép. Csodával határos módon jó néhányan túlélték a zuhanást. A rendkívüli eseményt az „Életben maradtak” című film örökítette meg – óriási sikerrel.

Október 17-ét Füstmentes Nappá nyilvánították. Ne dohányozz!  (máskor se!)

Október 23. a piros betűs ünnepünk. Kettős ünnep: az 1956-os forradalomra emlékezünk, és 1989-ben e napon lett hazánk újra Köztársaság.

Végezetül szeretnék minden Ferenc (október 4) és Teréz (október 15) nevű olvasómnak gratulálni a névnapjára. Sok boldogságot kívánok!

Jó egészséget kedves mindnyájuknak!


Budai Juli