Jeles napok 2012 júliusában, pesterzsébeti szemmel

Milyen volt szőkesége, nem tudom már,
De azt tudom, hogy szőkék a mezők,
Ha dús kalásszal jő a sárguló nyár
S e szőkeségben újra érzem őt.

Milyen volt szeme kékje, nem tudom már,
De ha kinyílnak ősszel az egek,
A szeptemberi bágyadt búcsúzónál
Szeme színére visszarévedek.

Milyen volt hangja selyme, sem tudom már,
De tavaszodván, ha sóhajt a rét,
Úgy érzem, Anna meleg szava szól át
Egy tavaszból, mely messze, mint az ég.


Juhász Gyula „Milyen volt….” című versét idéztem . Remélem, Önöknek is tetszett.


Júliusról szólunk, ősi magyar nevén Áldás Hava, a 18. századi nyelvújítók szerint kalászónos.


Ez – ki tudja, miért - nem ment át a köztudatba. A népi kalendárium Szent Jakab havának nevezi. Egészen a 18. századig a nagyon hasonló női keresztnévből, a Júliából származtatták.


1818. július 1-én született Semmelweis Ignác Budán. Nem sokkal orvosi tanulmányai befejezése után tanársegédi kinevezést kapott Bécsben. Barátja vérmérgezésben halt meg és ezen elgondolkodva 1847-ben felfedezte, hogy a tünetek ugyanazok, mint a gyermekágyi láznak hívott betegségnél. Az ellenszert is kitalálta: klórmész-oldatos kézmosás. Bár sokat küzdött, gyakran rossz módszerekkel hirdette tanait, ezért az orvosok ellen fordult, akik nem ismerték el igazát. Ennek legnagyobb vesztesei az asszonyok voltak, akik sok ezren haltak meg emiatt...  Magyarországon sem ismerték el, noha saját klinikáján nagyszerű eredményeket ért el. Súlyos beteg lett, 1865-ben meghalt. Először Bécsben temették el, majd a Kerepesi úti temetőbe hozták, végül 1965-ben hamvait a szülői ház falába helyezték. Halála után fokozatosan ismerték el tevékenységét, 1969-ben nevezték el róla az Orvostudományi Egyetemet, 2000-ben a bécsi Szülészeti Klinikát (egykori munkahelyét, felfedése színhelyét). Érdekesség, hogy 1938-ban amerikai szerzők kisfilmet készítettek életéről, és Oscar díjat kaptak érte. Forrás: Magyar Tudóslexikon.


Július 2-án  született Móricz Zsigmond, nagy írónk.


Július 5-én, 1850-nen született Kvassay Jenő vízmérnök, Magyaróváron és Párizsban tanult. 1878-ban tért haza és megbízták a Kultúrmérnöki Intézmény megszervezésével és vezetésével. Ettől kezdve négy évtizeden keresztül vezette Magyarország vízügyi fejlesztését. Több törvény kidolgozója volt (vízügyi, halászati), sok tankönyvet írt. 3,5 millió hektár vízmentesítését és termelésbe vonását oldotta meg. Kezdeményezte a balatoni kikötők fejlesztését és megkezdte a csepeli kikötő építését. Forrás: Magyar Tudóslexikon.

 

1865. július 5-én alapította meg William Booth protestáns lelkész és felesége, Catherine az Üdvhadsereget, egyházuk legjelentősebb karitatív szervezetét. A vallási szervezetben fontos újítás volt, hogy a férfiak és nők között nem volt alá- és fölérendeltségi viszony, azonos jogokkal ugyanolyan feladatokat láthattak el, így azután filozófiájuk nagy hatással volt a hamarosan harcba induló emancipációs mozgalmakra.


1932. július 5-én született Horn Gyula közgazdász, a huszadik század és a baloldal jelentős politikusa. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából az MSZP ünnepségen emlékezett meg róla, melyre fiát és lányát is meghívták. Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc levélben gratulált neki. 2007 óta súlyos beteg, saját világába bezárva él 1989-ben az ő külügyminisztersége idején nyitották meg a magyar határt a keletnémet menekültek előtt – ezzel beírta nevét az európai történelembe.

 

Egy érdekesség július 5-ről: gondolták volna, hogy 147 éve mutatták be a bikinit? Egy modell sem vállalta, így a Casino de Paris táncosnője viselte először.


1831. július 8-án született meg az a gyógyszerész, akinek fej- és gyomorfájás elleni szirupját ma Coca-Cola néven ismerjük és fogyasszuk.


1956. július 13-án eltérítették a Budapest – Szombathelyi repülőgép járatot Bécsbe.


Július 13-án ünnepelte Rubik Ernő 68-ik születésnapját, aki 28 évesen, 1974-ben találta fel a világhírűvé vált Rubik kockát.


Még egy érdekesség erről a napról: egy Mrs. Wilcox nevű idős amerikai hölgy nyugdíjas éveire vásárolt egy tanyát Los Angeles mellett, melyet Hollywoodnak nevezett el. Álmában sem gondolta, hogy 1923-ban 15 méteres betűk fogják hirdetni a világhírűvé vált helyet.


1914. július 17-én született Tolnay Klári kétszeres Kossuth díjas Érdemes és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Budapest díszpolgára. Bár Budapesten született, gyermekkorát Mohorán, apja birtokán töltötte. Karrierje filmszínészként indult. Első szerepét a Meseautóban, Jávor Pál és Kabos Gyula partnereként kapta. A Vígszínház tagja lett. 1950-től haláláig a Madách színházban szerepelt. Színpadi sikerei mellett számos filmben és TV-játékban aratott sikert. 84 évesen, szerepre készülve örökre elaludt.


1925. július 17-én született Nagy László költő, kerületünk egyik iskolájának névadója.


1969. július 20-án lépett az első ember, Neil Armstrong a Holdra.


1456. július 22-én fejeződött be a nándorfehérvári csata (ma Belgrád). Hunyadi János vezetésével fényes győzelmet aratott a magyar haderő a támadó törökök felett. Erre a győzelemre emlékeztet minket a déli harangszó.


1755. július 22-én született Martinovics Ignác, aki életével fizetett azért, hogy szervezkedni kezdett a Habsburg hatalom ellen.


1849. július 31-én zajlott a vesztes segesvári ütközet, melyben Petőfi Sándor is hősi halált halt.


Szeretettel köszöntöm egyik legszebb magyar nevünk viselőit, az Annákat, akik július 26-án ünneplik névnapjukat.


Ennyi elég is lesz erre a hónapra. További jó nyaralást kívánok kedves mindnyájuknak!Budai Juli