Interjú Csaszny Mártonnal

Megkérdeztük Csaszny Márton önkormányzati képviselőt, a pesterzsébeti Városfejlesztési Bizottság elnökét:

- Tud-e az Önkormányzat arról, hogy az utóbbi időben nagyon sokan panaszkodnak Dél-Pesti Szennyvíztisztító környékén a már-már elviselhetetlen bőzre?

- Igen, július óta nagyon sok panasz érkezett, mind az önkormányzat Városfejlesztési és Fenntartási osztályára, mind hozzám, mint az egyik érintett körzet képviselőjéhez.

- Mit tett és mit tud tenni egy képviselő, vagy az Önkormányzat a lakosság érdekében egy ilyen ügyben?

- Sajnos, nem sok eszköz áll rendelkezésünkre. Mivel az Önkormányzat nem szakhatóság közvetlenül nem tudunk eljárni a probléma megoldásában. Természetesen továbbítottuk az írásbeli és szóbeli bejelentéseket Környezetvédelmi Felügyelőséghez, de eddig a szennyvíztisztító dolgozói nem találták meg a bűz eredetét. A felügyelőség diszpécserszolgálata a bejelentések után több alkalommal, még éjszakai is, járt a helyszínen, megvizsgálta azokat, de csak a bejelentések indokoltságát állapították meg.

- Akkor reménytelen a helyzet? Gondolom, egy szennyvíztisztítót nem lehet csak úgy bezáratni.

- Nem, de azért rendelkezünk más lehetőségekkel is. A szennyvíztisztítás egyik potenciális bűzforrása az iszapkezelés. Talán a bejelentések hatására, ennek korszerűsítésére dolgozott ki terveket és nyújtott be el?zetes környezeti hatástanulmányt a szennyvíztisztító. Természetesen az Önkormányzat érintettsége alapján él a lehetőséggel, hogy véleményezze a terveket, és csak abban az esetben támogatja, ha a fejlesztés eredményeképpen a jelenlegi bűzterhelés jelentősen csökkenni fog.

- Addig nincs esély arra, hogy megszűnjön a bűz?

- A Dél-Pesti Tisztító, mivel lassúfolyású befogadóra épül, jelenleg is korszerű technológiájú, Közép-Európában az egyik legmodernebb szennyvíztisztító. Ugyanakkor tervezett kapacitásához képest alig van leterhelve, mert a Torontál utcai főgyűjtő a Csatornázási Művek kapacitáselosztása alapján tovább nem terhelhető. Tehát egyáltalán nem fogadható el ez a napjainkat megszomorító bűz. Bejelentéseink alapján a Kövizig szeptember 14-én átfogó ellenőrzést fog tartani szennyvíztisztítóban. A felügyelőség ellenőrzése előtt Önkormányzatunk két bizottsága, a Városfejlesztési Bizottság és a Környezetvédelmi Bizottság is meglátogatja a szennyvíztisztítót. Részben azért, hogy közvetlenül felhívjuk a szennyvíztisztító vezetőinek figyelmét a probléma mértékére, és felszólítsuk őket, hogy minél előbb oldják meg a környezetünket, terhelő bűzproblémát. Ezen felül fontosnak tartom, hogy tájékozódjunk a fejlesztések pontos hatásairól.

- Köszönjük!

Természetesen a további fejleményekről is folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat.

[Megjelent az Erzsébeti Magazin 2006. szeptemberi számában]