Mi lesz veled, vegyiművek?

Idén júliusban számot kell adni az Európai Uniónak a Budapesti Vegyiműveknél tárolt, rendkívül nagy mennyiségű veszélyes hulladék és az annak következtében kialakult talaj- és talajvíz kármentesítési projektről, amely még 2004-ben kapott 1,6 milliárdos támogatást – hívta fel ismét a képviselő- testület figyelmét a márciusi ülésen Csaszny Márton.


A képviselő emlékeztette a jelenlévőket arra, hogy a kármentesítési projektet 2008. július 31-én befejezték, akkor azt az Európai Unió és a projektek végrehajtásáért felelős magyar szervezet elfogadta, végrehajtottnak tekintette. A vizsgálat megállapította, a közvetlen veszély megszűnt, ugyanakkor fontos kitétel volt, hogy azt az állapotot fenn kell tartani. Ez utóbbi azonban nem történt meg – hangsúlyozta Csaszny Márton. Az egykori vegyiművek területén összesen több mint 2 ezer tonna hulladék van, ebből mintegy 1300 tonna diklór-benzol tartalmú. A diklór-benzolról azt kell tudni, hogy igazán veszélyes vegyi anyag, a DDT alapanyaga volt, felhalmozódik az élő szervezetben, rákot, mutációt okozva.


A helyzet pedig az, hogy szűk négy hónap múlva színt kell vallani az EU-nak, valamint a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek arról, hogy mi is történt az elmúlt hat évben, miként gondoskodtak az akkori állapot fenntartásáról.