A budapesti városvezetés csődöt mondott!

A csőd kezdete a 2011. évi katasztrófa-költségvetés volt, amit a Fidesz-KDNP és az LMP megszavazott.  Ezzel kezdetét vette a szociális, az oktatási, a hajléktalan-ellátó és az egészségügyi ágazat totális leépítése. Ezek a fideszes városvezetés eddigi áldozatai.

Kudarcot vallottak a hajléktalan-ügy kezelésében is. Cinikus és értelmetlen választ adtak egy olyan problémára, amit bírsággal és szőnyeg alá söpréssel nem lehet kezelni. Városvezetési csődjüket látszatintézkedésekkel kívánják elfedni, ezt a célt szolgálja a több tucat közterület átnevezése.

A Fidesz nemet mondott a Budapesti Egészségügy Modellre, amit 2009-ben még támogatott, és amit Szentes Tamás főpolgármester-helyettes többször a Közgyűlés elé  terjesztett. Ez az integráció tenné lehetővé az egészségügy problémáinak megoldását, és évente mintegy 5-6 milliárd forintot spórolna a budapestieknek. Közben hónapok óta ígérgeti a kormány és Budapest városvezetése, hogy egy jobb egészségügyi rendszert terjesztenek elő. Ezzel szemben a tény az, hogy a kormánynak nincs programja, ahogyan a városvezetésnek sincs.

Politikai csőd az, ha egy párt semmit nem tud kezdeni a rá bízott feladatokkal, amire megválasztották. A Fidesz-KDNP láthatóan nem készült fel, pedig erre nyolc, a fővárosban 16 éve lett volna.  Nincsenek megoldások, ezzel szemben az egészségügyben további megszorítások várhatóak.

2010-ben több mint ezer orvos hagyta el az országot, hogy külföldön vállaljon munkát. Ezt tovább súlyosbítja a kötelező kamarai tagság visszavezetése, hiszen számos fiatal orvos nem képes kifizetni a kötelező kamarai tagság díját alacsony jövedelme mellett. Ezzel szemben a kamarai vezetők javadalmazása arcpirítóan magas a pályakezdő orvosok jövedelméhez képest. Az elmúlt években a kamara aktívan politizált, nyíltan kiállt a mostani kormánypártok mellett, most viszont semmit nem tesz a sürgető és egyre kezelhetetlenebb helyzet megoldása érdekében. Mi lehet ennek az oka?

A Fidesz immár egy éve nem mond semmit a betegeknek és az egészségügyben dolgozóknak, pusztán államosítást lebegtet. Mi lehet az oka annak, hogy Budapest vezetése milliárdos vagyontól kíván megszabadulni?

Hiszen az államosítással a városvezetés lemondana mintegy 100 milliárd forint OEP-támogatásról, és közel 150 milliárd forint értékű ingatlant adna át ingyen.  Ez biztos, hogy nem szolgálja sem a betegek, sem a dolgozók érdekeit. Egyértelműen bebizonyosodott, hogy az állam közel sem olyan jó gazdája kórházainak, mint az önkormányzatok. Számos országos intézet, mint például a SOTE van igen nehéz gazdasági helyzetben, ellentétben a fővárosi intézményekkel, amelyek biztosítják a sürgősségi ellátást Budapesten. Ez érthető is, hiszen az állam kevesebb pénzből nem tud jobb minőségű gyógyítást biztosítani.

 
Felszólítjuk Budapest városvezetését, hogy végre ne akadályozza annak a modellnek a megvalósulását, amelyet két éve maga is megszavazott, és amely Budapesten megoldhatja az ágazat problémáit. Az MSZP fővárosi frakciója kész együttműködni az integráció, vagyis a Budapesti Egészségügyi Modell megvalósításában. Úgy látjuk, hogy káosz uralkodik nemcsak a városvezetésen belül, hanem kormányzati szinten is. Eddig semmi mást nem tettek, mint plusz terheket róttak a betegekre és a kórházakra, hiszen a gyógyszerkassza 120 milliárdos elvonása nem csak a betegeket fogja sújtani, hanem lehetetlen helyzetbe hozza a kórházakat is.

Itt az idő cselekedni! Ne várjunk tovább a kormány nem létező terveire!


Dr. Havas Szófia,
a Fővárosi Közgyűlés MSZP frakciójának tagja