Európa-szerte tiltsák be a cianidos bányászatot

A tiszai katasztrófa példájából okulva a cianidos bányászat veszélyeire figyelmeztet Herczog Edit EP-képviselő, amikor arra kéri az Európai Bizottságot, hogy egész Európában tiltsa be a súlyos környezeti hatásokkal járó módszer alkalmazását.

A szocialista képviselő hazai környezetvédelmi szervezetekkel egyeztetve írásbeli kérdést nyújtott be az Európai Bizottsághoz, amelyben a Tisza példátlanul súlyos ciánszennyezésének 10. évfordulója alkalmából a cianidos bányászat beszüntetését kéri. Mint a képviselő emlékeztet, a tíz évvel ezelőtti tiszai katasztrófa jóvátehetetlen természeti károkat, és rendkívüli veszteséget okozott a partszakaszok mentén élőknek. A szennyezés következtében a Tiszában több ezer tonna hal pusztult el, és jelentékeny mennyiségű víz vált fogyasztásra alkalmatlanná, a szennyezés hosszú távú hatásairól nem is beszélve.

De Herczog Edit szerint nemcsak a Tisza szennyezést kell itt intő jelként említenünk. Csak az utóbbi két évtizedben is közel tucatnyi katasztrófa történt.  1982-ben volt a Zortman-Landusky bánya (Montana, USA) hasonló balesete, 1992-ben a Summitville (Colorado, USA) bányáé, 1998-ban pedig a Kumtor aranybányában (Kirgizisztán) ömlött cianid a vízbe – hogy csak a jelentősebb visszhangot kapottakat említsük – figyelmeztet a képviselő.

Magyarország már betiltotta a cianidos bányászatot, így Herczog Edit arra kéri az európai képviselőket, hogy kezdeményezzék az európai szintű cselekvést is.

2010.05.17.