Együtt a mellrák nélküli jövőért

Az elmúlt héten Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke bejelentette a mellrák elleni egységes uniós fellépést szorgalmazó írásbeli nyilatkozat nyilvántartásba vételét.A Liz Lyanne brit liberális képviselő által kezdeményezett nyilatkozatot dr. Gurmai Zita, az MSZP európai parlamenti képviselője is aláírta.

Az elmúlt öt évben az Európai Unióban tíz perc alatt négy nőnél diagnosztizáltak mellrákot, és óránként nyolcan haltak bele. Ugyan a felvilágosító kampányoknak köszönhetően a betegség visszaszorulóban van, a mellrák még mindig a vezető halálozási ok a 35 és 59 év közötti nők körében, amely nyolcból egy nőt fenyeget.

A fenti adatokat látva vitathatatlan, hogy szükség van a különböző pártok európai parlamenti képviselőinek együttműködésére, és a civil szervezetekre is. A nyilatkozat felszólítja az EU-tagállamokat, hogy tegyenek intézkedéseket a mellrák visszaszorításáért, valamint az Európai Bizottságot, hogy kétévente készítsen jelentést az előrehaladásról. A mellrák korai felismerését segítő kormányzati intézkedések nők ezreinek életét menthetik meg. Gurmai Zita elmondta, hogy az Európai Szocialisták Pártja általa vezetett Nőszervezete (PES Women) mindent meg tesz azért, hogy a nők - függetlenül anyagi és társadalmi helyzetüktől - hozzájussanak a megfelelő orvosi ellátáshoz és szűrővizsgálatokhoz.

Az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi szakbizottságának tagjaként Gurmai Zita jelezte továbbá, hogy a betegség továbbra is kiemelt helyen szerepel az uniós jogalkotás napirendjében. A következő hónapokban mutatja be ugyanis a Bizottság a rák elleni fellépésről szóló közleményét.

2010.05.06.